Poros

Poros

Poros je šarmantan gradić na istoku Kefalonije sa 1.200 stanovnika. Od Argostolija je udaljen 41 km, a od najbliže Skale oko 12 km.Jugoistočna obala Kefalonije je poznata po lepim plažama i bujnom vegetacijom, tako da je samo mesto, kvalitetna destinacija za godišnji odmor. Poros ima vrlo lepu lokaciji jer je smešten u podnožju planina Atros i Pahni. Reka Vohinas protiče kroz Poros u zimskom periodu, ali je tokom leta njeno korito suvo.Poros je ujedno i treća luka na Kefaloniji. Povezan je sa kopnom trajektima koji voze za Peloponez. Postoji redovna linija Poros- Kilini, koju drže prevoznici Ionian Ferries i Strinzis Lines. Voznja traje 1 sat i 15 minuta.
Moglo bi se reći da Poros nije tipično turističko mesto, već mali aktivni gradić u kome žive Grci, ali i mnogi drugi Evropljani. Poseduje razne kvalitetne sadržaje, pored lepih plaža, tu je romantično šetalište, vrhunske taverne i restorani, prodavnice, butici, banka, supermarketi, apoteka…

Posle razornog zemljotresa 1953 godine, mesto sravljeno sa zemlje i obnovljeno uz pomoć Britanaca.

Poros nudi moguićnost šetnje i trekinga do obližnjih planina. Planinari mogu da se popnu do najstarijeg manastira na Kefaloniji, stazom koja je dugačka 3 km. Treba samo da sledite put koji se penje uz planinu Atros. Put se završava kod manastira Bogorodice na vrhu, na visini od 500 metara nadmorske visine. Pogled na okolinu sa vrha je nezaboravan.

Poros Kefalonija Grcka Cephalonia GreecePlaže u Porosu su odlično uredjene, većina je opremljena sa ležaljkama i suncobranima. Desno od gradske plaže se nalazi šljunkovita plaža Aragia sa čistim i kristalnim morem koje je okruženo zelenilom. Uz plažu se nalaze mnogobrojne taverne i barovi, ali nema velike gužve, čak i u avgustu.

Iz Porosa se organizuju ekskurzije na ostrva Zakintos i Itaku.

Mapa PorosaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *