Perissa crna plaža

Perissa crna plaža

Na Santoriniju postoji nekoliko plaža sa crnim (tamnim) peskom a najpopularnija od njih je Perissa plaža. Plaža Perissa je velika i ima dosta prostora za sve, što je velika prednost u odnosu na mnoge plaže na Santoriniju jer se ovde nikada ne oseća gužva.Perisa je jedna od najlepših plaža Santorinija. Prekrivena je sitnim, mekanim i tamnim peskom, a voda je kristalno čista. Delimično je šljunkovita. Njena glavna prednost je što je odlično zaštićena od letnjeg egejskog vetra koga Grci zovu „meltemia“. Iznad plaže se uzdiže planina proroka Ilije.
U oblasti Perisse se nalazi dosta jeftinih hostela, hotela, ima čak i previše barova i restorana duž jedne ulice. Pristup plaži je lak, treba vam 5 minuta laganog hoda do same plaže.
Crni vulkanski pesak, sa svežim plavim morem svakako je nešto što nećete doživeti na svakom mestu. Potpuno je jedinstveno i neobično. Sunce ugreje tamni pesak koji isparava i stvara svojevrstan inhalacioni sistem tako da je plaža Perissa izuzetno dobra za sve koji imaju probleme sa disajnim organima. Ono što bismo mi svakako preporučili je da obavezno nosite papuče jer u suprotnom, u toku vrelih letnjih dana može da se desi da u vodu ulećete brzinom svetlosti. Dobro opremljeni kafići su dodatne prednosti ove plaže. Na plaži postoje ležaljke sa suncobranima koje možete iznajmiti.

U produžetku mesta Perissa se nastavlja drugo mesto Perivolos. Perissa i Perivolos su zapravo 2 spojena mestašca i plaže i zajedno čine jednu veliku plažu, gde se celom njenom dužinom  nalaze kafići, butici, taverne i apartmani. Duž plaže se nalazi i prostrano šetalište. Oba mesta su vrlo živahna u večernjim satima.

Crna plaža (Perissa) – MAPA

Malo o Santoriniju

Ostrvo je smešteno na krajnjem jugu Egejskog mora. Dalje od njega je jedino Krit koji je i najveće grčko ostrvo, a ne računajući manja ostrva između. Glavna specifičnost Santorinija je njegovo vulkansko poreklo i nesvakidašnja boja šljunka na njegovim plažama. Velika vulkanska erupcija pre mnogo godina je zaslužna za karakterističan izgled ostrva. Tom prilikom se čitav zapadni deo survao i nestao u morskim dubinama obrazujući kalderu.

Veoma rasprostranjena legenda kaže da je upravo je Santorini, ili Fira/Tira, kako Grci zovu ostrvo, mitska Atlantida iz poznate Platonove parabole. Vulkan, koji je glavna turistička atrakcija ovog mesta, potopio je u 16. veku pre nove ere veliki deo ostrva, koje je tada i dobilo oblik polumeseca. Mnogo smatraju da je ovaj događaj bio inspiracija za mit o Atlantidi, a vešti grčki domaćini ovu priču koriste da zabave svoje goste i privuku ih u što većem broju.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *