Crvena plaža (Red beach)

Crvena plaža

Crvena plaža tzv. Red beach je jedna od najpopularnijih plaža na Santoriniju.Kao što se po nazivu može već zaključiti, crvena plaža je prekrivena crvenim peskom, a u pozadini se uzdiže crvena stena.Kombinacija crvene boje stena nastalih od lave i kristalno čiste plave boje mora pruža jedinstven prizor koji će vas oduševiti svojom lepotom. Do Crvene plaže takođe možete doći brodom. Ipak, ukoliko odlučite da prošetate, preporučljivo je da obujete patike. Svoju jedinstvenu crvenu boju je dobila zbog crvenih stena i litica koji je okružuju.

NAPOMENA: Naša ekipa je obišla ovu plažu 2018. godine, nama se učinilo da će svakog trenutka da se sruši i da nas zatrpa. Izgleda da je nedavno bilo nekih rušenja tog ogromnog stenja (pogledajte fotografije), a cela plaža deluje veoma nesigurno.

Pored plaže se okuplja veliki broj preprodavaca hrane, pića, svenira, muzičari i drugi „lokalci“, koji gledaju da prodaju turistima bilo šta. Nije ni čudno, jer ogroman broj turista posećuje ovu plažu, kao jednu od najvećih atrakcija Santorinija.

Plaža: crveni pesak, stene, šljunak
Kako doći do plaže:

Ukoliko boravite na Santoriniju, preporučujemo da iznajmite automobil i obiđete gradove i plaže, svaki pređeni kilometar je prepun novih prelepih prizora. Do Crvene plaže možete doći kolima, organizovan je mali parking, pa onda imate par stotina metara peške. Pešačenje nije strašno, treba Vam desetak minuta.

Ovu plažu možete posetiti i autobusom  koji vozi iz Fire, pa zatim krenite u laganu šetnju do same plaže, ili možete uzeti vodeni taksi i otići čak malo dalje na drugu crvenu plažu na kojoj je manja gužva. U svakom slučaju ako ste već na ovom prelepom ostrvu, nemojte je nikako propustiti. Sigurni smo da će vas očarati.

Autobus za Akrotiri (za Red beach) iz Fire košta oko 2 eur u jednom pravcu (promenljiv podatak). Odatle je najbolje da prošetate nekih desetak minuta do plaže. Vožnja brod – taksijem je 5 eur u jednom pravcu i traje samo minut.

Prevoz po Santoriniju je dobro uređen i postoji KTEL javni prevoznik. Na ovom linku vidite cene prevoza KTEL  i za sva mesta na ostrvu:

https://ktel-santorini.gr/ktel/index.php/en/pricelist-eng

Plaža je bila uređena i na njoj ponekad postoje ležaljke sa suncobranima koje se iznajmljuju. Doplata je bila oko 10 eur za jedan suncobran i dve ležaljke. Deluje nam da je to neko rušenje stenja uzrokovalo sklanjanje suncobrana i ležaljki, ali verovatno će uskoro sve biti OK.Crvena plaža (Red beach) – MAPA

Santorini

Ovo tipično grčko ostrvo, vulkanskog porekla pripada istoimenom okrugu, i najveće je ostrvo malog arhipelaga sa površinom od 73 km2. Santorini je najslikovitije, najpopularnije i turistički najposećenije ostrvo, koje pripada ostrvskoj grupi Kiklada. Santorini ili Tira, kako se još naziva, najjužnije je ostrvo ostrvske grupe Kiklada, veoma je razuđeno i u većem delu planinsko. Ostrvo je u obliku polumeseca, što je posledica aktivnosti vulkana u praistoriji. Nekadašnje dno vulkana je sada zaliv u okviru ostrva Santorinija. Erupcija vulkana koja se desila pre 3.600 godina dovela je do pojave cunamija, za koji se veruje da je izbrisao minojsku pomorsku civilizaciju.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *