Patmos uopšteno

Patmos

Još jedan skriveni dragulj u ostrvskoj grupi Dodekaneze treba da privuče vašu pažnju. U ovoj grupi se inače nalaze ostrva Rodos, Kos, Karpatos…dok Patmos, iako možda manje popularan od njih, uopšte po svom kvalitetu ne zaostaje.Naprotiv, mislimo da je pravi izbor za letovanje za sve vernike, avanturiste i istinske ljubitelje prirode i grčkog mora.

Patmos ostrvo poznato je kao “ostrvo Apokalipse“ ili „Jerusalim Egejskog mora“ : Jovan Bogoslov, jedan od Hristovih učenika, prognan na ovom ostrvu od rimskog cara Domicijana u 95. godini napisao je knjigu „Knjiga otkrovenja“, poslednja knjiga Novog Zaveta, u jednoj od pećina na ostrvu.

Pećina Apokalipse, kao što je poznato danas, jedna je od najvažnijih istorijskih i impresivnih lokacija u Grčkoj. Patmos je bio prvi inhibiran u praistoriji. U rimskom dobu bio je mesto izgnanstva.

Godine 1088. Blaženi Kristodulos (sluga Hrista) osnovao je manastir Sveti Jovan Bogoslov. Vremenom, ostrvo je cvetalo, a prve vile građene su krajem 16.veka. Patmos Bogoslovija (ili Patmian kola) sagrađena je 1713. Ostrvo je zvanično postalo grčka teritorija 1948. godine.Površina: 34km2.; Obala 63km; Stanovništvo: 3,000.

Patmos ima vrlo razuđenu obalu sa brojnim pećinama, zalivima i lukama. Malo ostrvo sa svega 34 km2 je planinskog karaktera, sa brdima, kamenjem i stenama koje se pružaju duboko u more. Ovo je jedno od najsunčanijih ostrva sa preko 3000 sunčanih sati godišnje, sa suvom sredozemnom klimom, gde uvek duva blagi severni vetar.

Geografski se nalazi na jugu Egejskog mora, i bliži je Turskoj obali nego Grčkoj. Od 1981 godine Patmos je proglašen za Sveto ostrvo jer je postao važno versko sedište u Grčkoj sa bogatom istorijom i tradicijom. Naime, Patmos je poznat kao Jerusalim Egejskog mora, jer ga je 95 godine n.e. posetio sveti Jovan, gde je kasnije 1088 godine podignut manastir u njegovu čast.Iz luke vodi kaldrmisan put do Hore. U gradiću možete da uživate u lepoti tradicionalne primorske arhitekture, gde su sve kuće u belom, sa plavim prozorima i vratima. Ovde se nalaze ostataci srednjovekovnih građevina, manastir posvećen Sv. Jovanu Bogoslovu, sa velikom bibliotekom kao i pećina Apokalipse. Stari grad Hora je prožet lavirintom uskih ulica, u kome se nalazi 40 manastira i kapela koji su biseri arhitekture. Od 1999 godine ostrvo je pod zaštitom organizacije UNESCO-a.

U manastiru svetog Jovana još uvek postoji ceremonija NIPTIR javno pranje stopala. Ova ceremonija potiče od Isusa Hrista, gde je on pre poslednje večeri oprao noge svim svojim učenicima. Danas iguman manastira Sv. Jovana, javno pere stopala 12 monaha, kao čin poniznosti.

Patmos – galerija slika

Manastir Sv. Jovana je impozantna građevina sa kulama koje dominiraju nad čitavim ostrvom i predstavlja glavnu atrakciju Patmosa.

Najveća luka na ostrvu i glavni grad je Skala.U njoj postoji veći izbor taverni, klubova i kafića.

Skala ima gradsku plažu, na kojoj je gužva u najvećoj sezoni. Na severu od Skale se nalazi plaža Melio, koja je većim delom uvek u hladu, tako da je preporučujemo u vrelim letnjim danima.Na svega 6 km od luke se nalazi Kampos sa crkvom Blagovesti na centralnom trgu. U ovom mestu takodje ima dosta komercijalnih sadržaja sa tavernama i kafićima. Južno od Skale se nalazi zaliv Grikos koji je glavni turistički centar ostrva sa prelepom plažom U neposrednoj blizini se nalazi ostrvce Tragonisi koje nije naseljeno, kao i čuvene stena u obliku kormorana u kojoj se nalaze rupe koje su monasi izbušili i koristili kao svoje sobe.

Prelepe plaže, kristalno bistro more su glavne odlike Patmosa. Najlepše plaže vas čekaju u usamljenim uvalama kao što su Diakofti i Grikos. Lepe plaže su u mestu Kampos, Merikas, Vagis, Aspri, Lambi…

Patmos je malo ostrvo koje nema aerodrom. Iz Atine (luke Pirej) kreću trajekti a vožnja traje oko 7 sati. Prevoznicu su Blue Star Ferries i ANEK. Takodje možete doći do Patmosa sa ostrva Rodosa, Kosa, Kalimnosa i sl. hidrogliserima i brodovima. Po ostrvu je razvijen lokalni autobuski prevoz koji povezuje sva veća mesta i plaža.

Vidimo se na Patmosu i ponesite dobro raspoloženje.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *