Karpatos

Karpatos

U južnom Egeju se nalazi Karpatos ostrvo koje je za naše turiste za sada ostalo dosta nepoznato i neistraženo.Karpatos je vrlo zanimljivo, gotovo mistično ostrvo, koje poslednjih godina postaje sve popularnije. Kada dodjete na Karpatos, osvojiće vas svojom raznolikom ponudom i vrlo ljubaznim domaćinima.

Karpatos pripada grupaciji Dodekaneza u istočnoj Grčkoj, sa površinom od 324,8 km2 i sa 6000 stanovnika. Glavni grad je Karpatos ili Pigadija. Najviši vrh na ostrvu je Lastos sa 1215 m nadmorske visine.

Na ostrvu će vas dočekati plaže, koje su lepe kao da ih je oblikovala sama božanska ruka. Vrući, beli pesak, a ponegdje i šljunak, će goditi vašim stopala, dok ulazite u beskrajno plavo more. Za sve one koji vole da istražuju i da se izoluju, među oštrim stenama očekuju ih skrivene uvalice, tišina, smiraj, … pravi odmor za kojim tako čeznemo u svakidašnjem životu.Karpatos ima zanimljiv svet u unutrašnjosti, sa njegovim hladnim izvorima, sa usamljenim kapelicama i neverovatnim pogledom na obalu koji oduzima dah.

Za sve ljubitelje dobre hrane u grčkim tavernama, ljubitelje plesa i zabave u večernjim satima pozivamo vas u glavni grad – Pigadiju. Najpopularniji deo mesta je živopisna promenada s brojnim restoranima, gde se poslužuju sveži riblji specijaliteti i gde se pruža prelep pogled na veliki zaliv sa prirodnom lukom, i na živopisne ribarske brodice. Noćni život mami u brojnim barovima, diskotekama… a sigurno će nekoga privući i noćno kupanje u toplom moru.U udaljenijim selima na planinama srešće te se sa bogatom kulturnom baštinom i običajima, gde su meštani uspeli da sačuvaju svoj identitet, koji nije mogao da potisne nijedan osvajač. Pesme koje se sviraju na liri i tsambouni, možemo da čujemo i danas, najčešće prilikom venčanja i drugih praznika. Tako da u dvanaestak sela na ostrvu, tradicija još uvek predstavlja svakodnevicu: gde postoje kamene kuće s drvenim, ručno izrađenim klupama i tipičnim interijerom, svakodnevna i praznična odeća domaćih žena, drevni običaji, trodnevna svadba, narodne pesme i plesovi, ručni rad. U tim usnulim selima oseća se kao da je vreme stalo.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *