Odmor u Grčkoj će ove godine biti SKUPLJI iz dva razloga, a evo i za KOLIKO

Odmor u Grčkoj će ove godine biti SKUPLJI iz dva razloga, a evo i za KOLIKO

Izvor: Blic Foto:  DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Ove godine se očekuje veliki priliv turista iz Rumunije i Bugarske, što su vlasnici privatnog smeštaja iskoristili da podignu cene za oko deset odsto.

Veća tražnja za odmorom u Grčkoj i ove godine će uticati na cene, a u to su se uverili svi oni koji su do sada već pokušali da rezervišu smeštaj u apartmanima, piše „Politika“.

Cene su povećane oko deset odsto, ali ne samo zbog boravišne takse, koja je uvedena od 1. januara, nego i zbog ogromnog interesovanja za ovom destinacijom.


Kako kažu u agencijama za sada se najviše prodaju jeftiniji aranžmani u predsezoni i cene su i dalje pristupačne.

Aleksandar Seničić, iz Nacionalnog udruženja turističkih agencija „Juta“, kaže da je potražnja za smeštajem u Grčkoj ove godine velika i da će i ove godine to biti glavna destinacija za domaće turiste.

Prema podacima Ministarstva turizma Grčke prošle godine ovu zemlju je posetilo oko 900.000 gostiju iz Srbije i to čak 600.000 u sezoni. To je i razlog što su mnogi već rezervisali privatni smeštaj.

– Smeštaj u Grčkoj svake godine u proseku poskupi oko deset odsto i ove godine neće biti drugačije. Nemam utisak da je reč o nekom drastičnom podizanju cena – kaže naš sagovornik iz Jute i dodaje da su cene više uglavnom u privatnom smeštaju.

Uživanje u miru i moru
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Uživanje u miru i moru

Kako objašnjava ove godine se očekuje veliki priliv turista iz Rumunije i Bugarske pre svega zbog većeg standarda.


Ove zemlje, koje su do sada bile orijentisane na domaći turizam počinju da putuju i njima je Grčka vrlo interesantna i povoljna za odmor. Sa druge strane blizu je, putevi su dobri, jednostavno se stiže, a cene su, posebno njima kojma je standard veći, prihvatljive.

– To je razlog što su Grci ovu potražnju iskoristili da koriguju cenovnike. Prethodnih godina su nam konkurencija bili gosti iz Makedonije i sa time smo se nekako nosili, ali sada za konkurente imamo Rumuniju sa 20 miliona stanovnika i Bugare, koji su takođe počeli više da putuju. Mnogi od njih će odmarati baš u Grčkoj, dodaje naš sagovornik iz „Jute“.

Za 10 dana 40 evra samo za takse

Novina za sve turiste je i uvođenje boravišne takse, koje će se od ove godine plaćati po sobi dnevno. Ona se računa kao fiksni iznos po danu i u zavisnosti od vrste smeštaja iznosiće, na primer, četiri evra za hotele sa pet zvezdica, tri evra za hotele sa četiri zvezdice, 1,5 evra za hotele sa tri zvezdice i pola evra dnevno za privatne sobe, studije i apartmane.


Kada je reč o domaćim turistima, prema podacima agencija, najviše njih će i ove godine odmarati u Grčkoj, mada je ove godine nešto veće interesovanje za Tursku. Prodaja aranžmana za 2018. godinu počela je još u novembru i najviše se prodaju jeftiniji aranžmani u predsezoni.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

– Mi u Crnoj Gori imamo po sezoni oko 350.000 i 400.000 turista od čega najveći broj njih ide samostalno (u privatnom aranžmanu i bez usluga turističkih agencija). Oko 100.000 putuje u Trusku, kao i u Bugarsku, koja raste iz godine u godinu – kaže Seničić.


U Grčkoj u toku godine ovu destinaciju obiđe više od 900.000 Srba. U sezoni preko agencija u letovališta širom Grčke ode preko 500.000 gostiju, a oko 150.000 ode individualno. Seničić dodaje da se još dugo neće pojaviti destinacija koja će moći da ugrozi Grčku, pre svega zbog velikog izbora smeštaja, blizine i cena, koje su i dalje pristupačne za naše građane. Posebno kada je reč o rezervacijama u pred i postsezoni.

– Već u maju mogu da se nađu aranžmani oko 70 evra i to s prevozom. Jasno je da je to pristupačan odmor – kaže naš sagovornik.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *