Milos - ostrvo
Milos - ostrvo

Milos – ostrvo

 Milos – ostrvo

Bez sumnje najdramatičnije i najspektakularnije ostrvo sa kamenim liticama koje u raznim formacijama izranjaju iz tirkiznog čistog mora.U celom svetu Milos je poznat po Miloskoj Veneri (Afroditi), koja je 1820. pronađena u jednom ostrvskom maslinjaku, a danas se nalazi u muzeju Luvr, u Parizu.

Od svih kikladskih ostrva, Milos ima najviše plaža, (ukupno 70) sa karakterističnim blještavo sivim peskom. Najrazličitije boje koje se smenjuju na Milosu, rezultat su vulkanske aktivnosti, i čine ga jednim od najlepših grčkih ostrva. Pored svega, Milos ima i tople izvore.

Uprkos svojoj lepoti, Milos je uspeo da odoli masovnom turizmu.

Ostrvo se nalazi u Egejskom moru, izmedju Atine i Krita, a okolo ga okružuju ostrva Serifos, Sifnos i Folegandros. Dugačko je 23 km i najvećim delom je brdovito sa najvišim vrhom Profitis Elias od 748 m nadmorske visine. Glava luka se nalazi u velikom zalivu koji ostvo deli na dva dela.Mesta na ostrvu: Plaka, Adams. Ova mesta se nalaze u zalivu, gde je Adams i glavna luka. Na svakih sat vremena iz ovih mesta kreću autobusi a karta košta samo 1 EUR za sve pravce. Mesta poseduju tradicionalni kikladsku arhitetkturu, sa belim kućama, gde su prozori I vrata obavezno ofarbani u plavo i sa balkonima punim cveća.Milos

Plaže:

Postoji oko 70 plaža na ostrvu. Hivadolimni plaža je najduža (dugačka oko 1km). Plaže na  severu: Sarakiniko Beach, Papafragas, Kapros, Pachena, Alogomantra, Konstantinos, Mitakas, Mantrakia, Firopotamos, Nerodafni, Lakida, Plathiena, Fourkovouni, Areti, Pollonia, Gourado i Filakopi.

Plaže na jugu: Firiplaka, Paliochori, Provatas, Tsigrado, Agia Kyriaki, Psaravolada, Kleftiko, Gerontas, Gerakas, Agios Sostis, Mouchlioti, Katergo, Spathi, Firligos, Pialothiafes, Kalamos, Krotiraki, Psathi, Svoronou i Sakelari.

Plaže na zapadu: Agios Ioannis, Cave of Sikia, Agathia, Triades i Ammoudaraki. (Istok): Voudia, Thalassa, Paliorema, Tria Pagidia i Thiafes.

Plaže u zalivu ostrva: Hivadolimni, Lagada, Papikinou, Fatourena, Klima, Skinopi i Patrikia.

Treba napomeniti da su plaže na jugu i severu prave turističke atrakcije od kojih zastaje dah, dok su plaže na istoku, zapadu vrlo mirne i pitome.

Sarakiniko-beach-Milos-island-Cyclades-GreecePlaža Sarakiniko na 4 km od Plake spada u jednu od najlepših u Grčkoj zbog svojih belih i oblikovanih vulkanskih stena.Papafragas na 13 km od Plake je jedna od najinteresantnijih plaža na Milošu zbog dubokih i mračnih pećina koje se ovde nalaze.

Plaža Firiplaka, na 21 km od Plake nudi dugačku peščanu plažu sa plitkom vodom i stektakularnim vulkanskim stenama.

Kako stići na Milos:

Avionom je najbrža varijanta jer Milos ima aerodrom, na 4,5km od mesta Adams, ali mesta su u glavnom popunjena radnicima zaposlenim u rudarskoj industriji ostrva, tako da većina turista stiže feribotom. Avionska karta Atina-Milos u jednom pravcu je do 100 Eur, a let traje 30minuta.
Gliserom se od Pireja putuje nepuna 4 sata, a karta je oko €50-60. Saobraća najmanje jednom dnevno.
Feribotom se od Pireja putuje 5 do 7 sati, a karta je €25. Saobraćaju dva feribota dnevno. Tri puta nedeljno feriboti voze do Krita (€30, 9h), dok je povezanost sa ostalim okolnim ostrvima  više nego dobra. Tri puta nedeljno feriboti voze do Rodosa (21h), Parosa (4-5h), i Folegandrosa (2 i po sata). Jednom nedeljno saobraćaju do Santorinija (4h), Iosa (5-6h), i Sirosa (8h). Cene su date okvirno, i podložne su često promenama, tako da ih treba uzeti sa rezervom i raspitati se na licu mesta.480085_458604004173003_1035408532_n

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *