Magija Krfa: (Ne)Otkriveni plavi raj

Ovaj tekst i fotografije su autorsko delo Marije Jović, koja je autor sajta www.marijainwonderland.com

Zahvaljujemo se Mariji što je ovaj prelepi tekst podelila sa nama.

Magija Krfa: (Ne)Otkriveni plavi raj

Ako volite „ odmor“ ispunjen avanturom, zabavom, istraživanjem okoline, ali i traganjem za rajskim plažama, onda će vas ovo ostrvo očarati svim nijansama plave boje. Upoznajte kraljicu morskih dubina, plažu Kasiopi.

Ovog hladnog februarskog dana ne možemo a da ne razmišljamo kako smo proveli leto. Čim se ono završi već željno iščekujemo da pravimo planove za sledeće. Prošlogodišnji izbor bio je Krf. Ne mogu reći da je bio planiran mesecima unapred, jer je prvenstvena destinacija bila Lefkada. A onda, samo mesec dana pred putovanje, zbog neočekivanih okolnosti menjamo destinaciju. U glavi se javlja ona čuvena rečenica – Život je ono što nam se dešava, dok pravimo planove za život. – I da, zaista je tako. Cilj – naći slobodan termin za neke od ponuđenih grčkih destinacija u septembru. Misija uspešno obavljena – destinacija Krf.

Toliko lepih priča i utisaka sam čula o Krfu, kako guglajući internetom, tako i u razgovoru sa svojim prijateljima. Kao glavnu zvezdu ostrva, mnogi su smatrali prestonicu Krf. Govorili su mi koliko je grad Krf predivan, da obiđem ovo ili ono, pa sam tako stekla utisak da su plaže u drugom planu. Međutim, pogrešila sam i to baš! Plaža koja me je potpuno iznenadila svojom lepotom i koja je zaslužna za jedne od najlepših momenta sa ovog letovanja, jeste plaža Kasiopi.

Kasiopi je ribarsko selo, sa malom lukom i nalazi se u severoistočnom delu ostrva. U ovom mestu nalaze se nekoliko plaža i uvala. Od glavnog grada udaljena je 35 km, a od Dasije u kojoj smo bili smešteni 23 km. Do nje nam je skuterom trebalo oko 40-tak minuta vožnje. S obzirom da je ovo ostrvo brdovito, put je uzan, krivudav, sa blagim uzbrdicama i nizbrdicama, pa ćete se tek ponegde voziti baš uz samu obalu plaže. Pogled na more pruža se do beskraja, dodirujući nebo, dok se Sunce ogleda u svim nijansama plave boje mora. Zastajemo na jednom brdašcu, škljocamo nekoliko fotografija i nastavljamo dalje.

Putevi su dobro označeni i u svakom trenutku ćete znati koliko još imate do odredišta i gde se trenutno nalazite, tako da vam neka posebna mapa ili navigacija nije potrebna. Na ulasku u Kasiopi, prvo ćete proći kroz manji kružni tok, pored luke. Nastavljajući pravo kroz šetalište za pešake stižete do uvala koje su okružene stenama. Postoji mali parking  koji je besplatan, tako da vam preporučujem da dođete ranije kako bi pronašli slobodno mesto. Plaža koju smo izabrali, bila je opremljena sa kabinama za presvlačenje, suncobranima i ležaljkama, (cena 7 €) . Stene ovde imaju veliku prednost, jer one prave najveći hlad i na njima možete da se osamite i postavite svoje peškire.

Plaža ima belo veliko kamenje koje se nalazi i u vodi, ali samo u plićaku. Budite pažljivi, jer ulazak u vodu je nestabilan i klizav. Voda je tirkizne boje koja se pod sunčevim zracima preliva na momente u svetlo plavu, potom u tamno plavu boju. Voda je čista, prozirna, poput stakla. Ovo je pravi raj za sve ljubitelje ronjenja i podvodnog sveta. Najveću lepotu predstavljaju korali, grebeni i ribe. Velike, male, bele i šarene ribe, biće vaši verni pratoci, dok ronite i istražujete čarobnu vodenu oazu. Plivaju zajedno sa vama i nisu od onih što grickaju, bez brige. Svaki vaš pokret, posebno u plićaku, iskorisitće da se okupe kako bi pronjuškale i pronašle hranu.

Potpuno oduševljenje tog toplog septembarskog dana na plaži bili su veoma simpatičan stariji bračni par, Francuzi, koji su pokazali da čovekove godine označavaju samo dvocifreni broj i ništa više. Oni su na plaži održali kratku životnu lekciju – da nikada nije kasno za ljubav, za sreću, za ronjenje i da jednostavno nikad nije kasno za život! Tako nasmejani i vedri, držeći se za ruke, zajedno su plivali i ronili, a onda svoju avanturu nastavili dalje.

💏☉❤🌊

A post shared by Marija In Wonderland (@_marija_jovic) on 

U ovom delu Krfa, postoji i glavna gradska plaža Kasiopi, koja je šljunkovita, uska i bez mogućnosti da iznajmite suncobran ili ležaljku. Na ovoj plaži nemate nikakvu hladovinu, ukoliko ne ponesete svoj suncobran.

Iako smo posetili većinu plaža na Krfu, iznova smo se vraćali na plažu Kasiopi. Pored toga što je ova plaža imala prednost zbog blizine,tj. nije bila puno udaljena od smeštaja, jednostavno pružala je potpuni ugođaj, opuštenost i uživanje. Na plaži nije bilo gužve, prevelike buke, a najjači adut ove plaže jeste da je za sve vreme našeg boravka voda bila kristalno čista. Nadam se da sam vam ovu plažu dočarala na što bolji način i da ćete je posetiti, ako se odlučite za letovanje na Krfu.

Veliki morski pozdrav do sledećeg teksta o magičnom Krfu! 🙂

 

 

 

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *