Koufonisija – Mali Kikladi

Koufonisija je grupacija od tri ostrva u Egejskom moru, pripada grupi ostrva mali Kikladi. Prvo ostrvo je Pano Koufonissi koje je naseljeno i ima turistički sadržaj, drugo ostrvo  je Kato Koufonissi koje je nenaseljeno.Takođe, Koufonisiji pripada i nenaseljeno ostrvo Keros. Koufonisija je mala svega 26 km² sa oko 400 stanovnika. Lokacija ostrva Koufonisija je između ostrva Naksos i ostrva Amorgos oba ostrva takođe su iz grupe Kikladskih ostrva.

Do Pano Koufonissije smo došli brodom Nissos Samoss sa ostrva Naksos. Vožnja između ova dva ostrva traje oko dva i po sata. Kad stignete brodom na Koufonisiju, shvatićete koliko je ostrvo lepo i malo i da ga možete obići za jedan dan.

Iznad luke je Hora, glavno mesto na ostrvu. Hora ima izgled tipičnog kikladskog ostrva, bele kuće sa plavim prozorima i uske ulice sa prelepim cvećem. U ovom malom mestu možete naći crkvu, par taverni i kafića, apoteku, prehrambenu prodavnicu i prodavnicu suvenira kao i nekoliko privatnih smeštaja i hotel. Na 200 m od Hore je plaža  Megali Ammos. Plaža Megali Ammos je popularna kako zbog blizine Hore tako i zbog čiste vode prelepe boje i sitnog peska. Iznad plaže ima par restorana a nešto dalje je radnja u kojoj možete iznajmiti bicikl. Cena iznajmljivanja za jedan dan je od 4 do 8 e.

U samoj luci je početna stanica broda koji obilazi plaže na istočnoj strani ostrva i vozi od luke do Pori plaže, cena povratne karte je 4 e. Usput brod staje na svaku plažu do plaže Pori.

Prva plaža na koju staje je Finikas plaža. Finikas plaža je blizu Hore pa se do nje može stići i pešice, udaljena je samo 1 km istočno od Hore. Prelepa, peščana sa izuzetno čistom vodom i jednom tavernom plaža je idealna za celodnevni odmor.

Druga plaža na koju brod staje je Fanos. Fanos plaža je udaljena 1,5 km od Hore i nije opremljena, zato je najbolje da hranu i piće ponesete sa sobom. Sitan pesak i čista voda su karakteristike ove plaže.

Sledeća plaža u nizu je Platia Pounda, udaljena 1,5km od Hore. Plaža Platia Pounda je popularna među nudistima, mada se mogu videti i oni koji nisu nudisti. Kao i sve plaže na ostrvu ima sitan, mekan pesak i prelepe boje vodu. Za ljubitelje odbojke na sredini plaže nalazi se mreža za odbojku. Takođe, i za ovu plažu je potrebno poneti hranu i piće jer na plaži a ni u njenoj blizini nema gde da se kupi.

Poslednja plaža je Pori plaža. Do ove plaže pored broda, možete doći i mini busom iz Hore. Plaža je peščana, sitan, mekan pesak i čista voda mame turiste da dođu na nju. Iznad plaže nalazi se kafe Pori koji nudi i obroke pored pića. Nešto dalje u brdu nalazi se još jedan kafić.

Kad izađete iz broda na Pori plažu i nastavite levo naići ćete na Gala plažu. Ova mala plaža je izuzetno lepa, ali zbog jačine vetra koji je duvao i pravio velike talase, mi je nismo obišli. Poznat vetar Meltemi koji duva na Kikladima počinje da duva sredinom juna, postaje najjači u julu i avgustu, a stišava se do početka septembra.Iako jako malo, ostrvo je fenomenalno. Za sve ljubitelje odmora daleko od gužve gradskog života, lepih plaža, čiste vode, divne arhitekture ovo ostrvo je preporuka. Što se tiče smeštaja na ostrvu, može se naći u Hori u brdu iznad plaže Pori i na samoj plaži Fionikas. Pored privatnog smeštaja ima i par hotela.

Kako doći na Koufonissi: Na ostrvu Koufonissi ne postoji aerodrom, pa ukoliko želite avionom da dođete, najbliže ostvo sa aerodromom je Naksos. Ukoliko brodom dolazite, brod ide iz luke Pirej u Atini tri puta nedeljno. Takođe, se brodom može doći sa ostrva Naksos i Amorgos. A postoje i manji brodovi koji idu sa svih ostrva iz grupe mali Kikladi, kao i sa Mykonosa, Milosa, Folegandrosa, Santorinia, Tinosa i Parosa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *