Lepeda
Lepeda

Lepeda plaža

Lepeda

Ako tražite plažu sa finim, sitnim peskom – plaža Lepeda je pravo mesto za vas. Na samom ulazu u vodu, sa leve strane se nalazi velika stena, koja pravi mali prirodni bazen. Sa desne strane je prelepa peščana plaža, koja je idealna za malu decu. Od pomenutog prirodnog bazena (u kome je voda toplija) do plaže deli vas desetak koraka.Na plaži Lepeda postoji mali parking, ali nije velika gužva. Ako poranite, možete naći mesto u hladovini.

Lepeda ima i mali kafić sa ležaljkama, kabinu za presvlačenje, tuš i mali teren za odbojku na pesku.

Desna strana plaže se prostire stotinak metara, pa iz sitnog peska prelazi u sitne kamenčiće. Duž cele Lepeda plaže ulazak u vodu je blag, tako da smo na ovoj plaži videli najviše porodica sa malom decom od svih na Kefaloniji.

Do plaže možete doći iz grada Lixouri (2-3 kilometara), a do Lixourija možete doći kolima (put koji nije baš za preporuku) ili trajektom iz Argostolija, koji vozi na svakih pola sata.

Najveća atrakcija Lepeda plaže (zbog koje posebno preporučujemo obilazak) je crkva Agia Paraskevi, sagrađena u pećini, koja se nalazi na kraju plaže. Crkva je sagrađena 1568. godine, 1668. godine je pretvorena u manastir, ali uništena u zemljotresu 1953. Mi smo obišli ovu crkvu u julu 2015. (zatekli je zaključanu, kao i sve ostale crkve koje smo obišli) i videli da je crkva u manjoj pećini sa desne strane, novoizgrađena crkva je u dobrom stanju, a primetili smo i stari krov koji još odoleva zubu vremena.

Nikoga nije bilo da se raspitamo o svim detaljima vezanih za istoriju crkve, i legendu koja kaže da voda koja kaplje iz zida pećine leči infekcije oka. Ukoliko Vas put nanese do Lepeda crkve i saznate neki detalj, koji mislite da treba svi da znamo, budite ljubazni pa ga podelite sa čitaocima sajta www.mojagrcka.com

Naš video snimak Lepeda plaže iz jula 2015.

Lepeda plaža – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *