Kamari plaža, Santorini

Zbog sušne sredozemne klime, vegetacija je ovde veoma oskudna, a tokom vrelih letnjih meseci, veoma je malo zelenila.Na ostrvu uspeva vinova loza, pistaći, nešto malo maslina, kaktusi i za naše pojmove neobično sitno povrće – minijaturne, preslatke lubenice, beli patlidžan i čeri paradajz. Turiste svakako raduje podatak da od maja do oktobra kiša ne pada gotovo nikada, dok je tokom ostalog dela godine svakodnevna pojava. Sezona na ostrvu počinje već u aprilu, kada ga osvajaju Skandinavci, a najprijatnije u ovom tokom leta prenaseljenom raju jeste tokom juna i septembra.
Bilo kako bilo, deo ostrva potonuo je u davnoj erupciji vulkana, a u poslednjem velikom zemljotresu, 1956. godine, srušeno je mnogo kuća na severnom delu ostrva. Uprkos i dalje aktivnom vulkanu, Santorini je u poslednjih sto godina zahvaljujući turizmu bukvalno procvetao, a na Kalderi, ostacima vulkanskog grotla, Grci su sagradili živopisne hotele, restorane, klubove i barove.
Kamari – pravo turistički urađeno mestašce sa dugim šetalištem pored mora. Udaljen je 9 km od Fire, pa se tamo stiže za 15-ak minuta. Kamari je veoma zgodan za porodice sa decom jer je sve na dohvat ruke, kao i za mlade jer nudi veliki broj mesta za izlaske. Duž čitave promenade je mnoštvo taverni, kafica i preslatkih hotela izgradjenih u kikladskom stilu. Čini se da ih ima toliko da kada biste svake dan menjali mesto gde ručate ili večerate, ne biste uspeli da sednete u svaki od lokala po jednom tokom svog boravka. Zaista je ponuda ogromna, a vaše je da izaberete mesto koje će vam se svideti po izgledu, muzici koja se pušta, cenama, kvalitu ponude ili možda nekom drugom kriterijumu.

Kamari plaža je poznata po crnom krupnijem šljunku. Duga je, i prostire se duž cele promenade koja se nalazi neposredno pored nje. Veoma je popularna među turistima jer nudi sve što vam je neophodno u neposrednoj blizini. Hrana, piće, prodavnice, suvenirnice, vodeni sportovi. Vrlo je lepo uređena, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje čije su cene sa malim variranjima uglavnom slične.

U vlasništvu su lokala u čijem se produžetku nalaze, pa je u nekima od njih moguće ne platiti komplet ležaljki i suncobran već naručiti nešto od pića ili hrane. Za one koji možda imaju već uplaćene obroke u hotelima naravno da se više isplati platiti samo ležaljke, dok je ostalima veoma zgodno da ručaju i sunčaju se na istom mestu.

Svakako će ukupna cena biti nešto manja nego da tu platite suncobran i ležaljku, a na nekom drugom mestu ručate ili popijete piće. Za one koji možda ne žele da plaćaju ležaljke i suncobrane uvek ima mesta na obodima plaže, bliže moru i između lokala, gde se mogu staviti svoji peškiri i suncobrani.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *