kalithea kasandra halkidi
This photo of Kallithea is courtesy of TripAdvisor

Kalithea plaža

Kalithea plaža

Na 84. km južno od Soluna, na putu ka Polihronu, u središtu poluostrva Kasandra (na istočnoj strani) je veoma privlačno turističko naselje – Kalithea, smešteno između Afitosa na severu i naselja Kriopigi na jugu, udaljenih tri i pet kilometara. Iz njega vodi  put do glavnog grada poluostrva Kasandrie na zapadu, udaljenog 4,5 km i letovališta Siviri (9km). U Kalithei živi oko 800 stanovnika. Broj žitelja živopisnog mesta se tokom leta višestruko uvećava. Većina starosedelaca se bavi turizmom koji u ovom kraju ima duboke korene.


Izgrađeno je mnoštvo hotela, diskoteka, kafića i drugih objekata za zabavu i prodaju suvenira. Kalithea je poznata i privlačna i po bogatom noćnom životu i turističkoj ponudi i za najprobirljivije posetioce. Ponos grada je prostrani park sa prelepim vidikovcem i pogledom na zaliv Torones i pučinu.

Do istoimene plaže od centra grada može se stići na dva načina: dužim, zaobilaznim putem bez osetnijih padova i uspona i direktno od parka do mora, spuštanjem niz tačno 105 stepenika koji predstavljaju svojevrsnu zanimljivost, posebno za mlade ljude i decu. Stariji će radije okolo.

I jednim i drugim putem stiže se do prekrasne obale i plaže sa “zlatnim peskom”. Prizor idiličan. Plaža između bujnog zelenila u pozadini i kristalno čistog plavetnila mora do čijih se dubina stiže nakon podužeg hoda plićakom. Idealno za decu i starije. Deo plaže natkriljuje zdanje hotela “Amon Zevs” a jednako su privlačne i plaže levo i desno od tog zdanja sa pogatom ponudom svega onog što boravak na plaži može da učini prijatnom: sportski rekviziti za vodu, ležaljke i suncobrani, piće, sladoled, do nezaobilaznog girosa i kraćih krstarenja brodićima.

Kalithea plaža – mapa