Istorija Kosa

Istorija Kosa

Po grčkoj mitologiji Kos je bio sveta zemlja Asklepija, boga zdravlja.

Arheološka nalazišta dokazuju da jeostrvo bilo naseljen još od praistorije.Minonjci su  se na Kos doselili u 14. veku p.n.e. Nakon njih su na ostrvo stigli Ahajci a nekoliko vekova kasnije zamenili su ih Dorani koji su i sagradili grad Kos. Tokom 5. veka p.n.e. Persijanci su osvojili ostrvo ali su ih u bitci kod Salamine pobedili Atinjani i preuzeli kontrolu nad Kosom.

Hipokrat, otac medicine i utemeljivač prve škole medicine, rođen je 460. godine p.n.e. Nakon njegove smrti 357. godine p.n.e. stanovnici Kosa sagradili su Asklepion u njegovu čast i u čast boga Asklepiosa. Asklepion je služio kao bolnica u kojoj su bili dobrodošli pacijenti iz celog Mediterana kojima su doktori pružali medicinske usluge i primenjivali Hipokratove lekarske metode.Tokom Peloponeskih ratova (431-404. g. p.n.e.), Kos je bio saveznik Atine. Zbog toga je ostrvo moralo debelo da plati kada su ga Spartanci osvojili 411.g. p.n.e. Ipak, 394. g. p.n.e. Kos se opet udružio sa Atinom kada je na ostrvu uvedena demokratija. Ovo je razdoblje je omogućilo kulturni, prosvetni i ekonomski rast.

Kos je 335. g. p.n.e. postao deo Makedonskog carstva.

Nakon smrti Aleksandra Makedonskog nad Kosom kao i nad ostalim ostrvima u Egijskom moru, Vizantski je period doneo napredak i bogatstvo na ostrvu ali su neprestano bili izloženi napadima gusara od kojih su najopasniji bili Saraćeni.

Kos je postao deo Istočne kolonije Rimskog carstva nakon 82. g. p.n.e.

Venecija je preuzela Kos 1204. godine n.e.

Vitezovi Sv. Ivana, koji su se naselili na Rodosu, preuzeli su kontrolu i na Kosu 1315. godine.

Vekovima kasnije vitezovi su sagradili impozantnu tvrđavu koja još i danas stoji na ulazu u luku Kos kao i ostala utvrđenja.

Turci su preuzeli Kos 1522. godine te su tu ostali sve do 1912. godine kada su ostrvo preuzele talijanske trupe.Katastrofalni zemljotres je gotovo uništio celo ostrvo 1934. godine.

Talijane su 1943. godine zamenili Nemci.

Nemačka okupacija je bila vrlo crno razdoblje za stanovnike Kosa koji su pretrpjeli velika stradanja. Ta je noćna mora završila 1945. godine kada su Kos preuzeli Britanci.

Kos je 7. marta 1948. godine postao deo novoosnovane države Grčke.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *