Gastronomija i šoping na Kosu

Gastronomija i šoping na Kosu

Kos može se pohvaliti velikim brojem trgovina koje prodaju različite proizvode. Trgovine nakitom, prodavnice suvenira, kožna galanterija i krzno, trgovine sa rukotvorinama, odećom, cipelama i knjigama – sve to je samo deo bogate ponude.U svim turističkim odmaralištima postoje trgovine koje prodaju odeću, suvenire i potrepštine za plažu.
U nekima od živopisnih sela na Kosu posetioci mogu pronaći trgovine koji nude ručne radove kao što su tkački radovi, keramika i gobleni ,prodavice koje prodaju med, slatkiše, trave, začine i vina.

Ručno rađeni predmeti

Na Kosu ćete pronaći mnoštvo rukom rađenog porculana, keramike, nakita i tkanja. Sela Antimahia i Asfendiou su se specijalizovala za ručno tkane proizvode.
Lokalna jela
Na Kosu možete probati vrlo ukusna jela kao što je svinjetina kuvana sa pšenicom, “krasotiri” (sir kuvan sa vinom), “xinomitzithra” (ukiseljeni domaći sir), “galomitzithra” (domaći mlečni sir), punjeno povrće, divlji zec sa lukom, tikvice punjene pirinčom, raženi hleb, meso, riba i školjke pripremljene na različite načine.
SlatkišiNa Kosu možete probati mnogo tradicionalnih grčkih slatkiša kao što je poznata baklava, loukoumades (kolač od meda), halva sa medom i kourabiedes (keks sa bademima i šećernim prelivom).
Takodje je odličan i sarsoumades sa medom, voće u sirupu i xerotigana (prženo pecivo).
Sela Kefalos i Antimahia su se specijalizovala za proizvodnju meda koji je zaista vrlo kvalitetan.
Pića
Vina koja se na Kosu poslužuju su sa grožđicama, bela ili slatka i crvena.
Trave i začini
Na Kosu ćete pronaći različite trave i začine sa neverovatnom aromom – kamilica, menta (na grčkom sapsicho), cimet i origano.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *