Fokida

Fokida

Prefektura Fokida leži u centru Centralne Grčke, između susednih prefektura Viotie i Etoloakarnanie. To je planinsko područje, sa najvišim vrhom Mt. Giona, dostižući 2,510m, dok se na istoku proteže planinski venac Parnasos.

Ovo stvara savršeno mesto za planinare, skijaše i sve ljubitelje prirode. Fokida je zapanjujuća kombinacija planina i mora, nudi prirodne lepote i mir u pravom smislu te reči.U najvećoj dolini Fokida leži glavni grad Amfisa, koji je prepun zanimljivih mogućnosti za posetioce. Nalazi se usred ogromnih maslinjaka i pruža predivan pogled na planinu Elatos.

Od posebnog značaja je drevni grad Delphi, koji je bio centar sveta za drevne Grke. Fokida je veoma popularna oblast u centralnoj Grčkoj, a ima neke od najlepših primorskih odmarališta širom Parnasosa.

Istorija prefekture Fokida

Fokida duguje svoje ime mitskom junaku Focusu, sin Aiacusa, kralja Egina.

Prefektura se geografski menjala kroz vekove. Persijanci i Spartanci su se smenjivali u borbama za ovu oblast. 448. pre nove ere spartanci sklapaju savez sa Atinom ne bi li povratili sveti grad Delphi Tokom 3. veka pre nove ere, region Fokida je pao pod vladavinu Makedonije. Region delio sudbinu ostalih prefektura pa je postao deo Vizantijskog carstva, koji su osvojili krstaši i Osmanlije.

Najznačajnije destinacije Fokide

Delfi, manastir Apolona na obroncima Parnasosa. Veličanstvena pejzaž sa zalivom Itea koji blista u pozadini je zaista jedinstven.Utočište Atine, ruševine hrama Apolona, Gimnazije antičkog doba, stadion sa svojim malim statuama, Antičko pozorište koje datira iz 4. veka pre nove ere, Castalia fontana, samo su neke od čuda kojima se divi čitav svet u regionu Delphi. Ne propustite muzej, nalazište iskopina a među njima čuveni bronzanu statuu kočijaš (5 C. Pne), od zlata i slonovače Apolona i Artemidu.

Kako do Fokide

Postoji svakodnevna veza sa Atinom, Solunom i drugim gradovima kopna.

Sve destinacije u Fokida regionu

Drevni gradovi: Antikira, Egition, Festos, Ineon, Krissa, Lilea, Medeon, Mionia

Delfi

Ostrvo: Trizonia


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *