Evo gde da letujete u junu i septembru ako volite TOPLO MORE

Evo gde da letujete u junu i septembru ako volite TOPLO MORE

Izvor: Blic

Povoljnije cene, manja gužva, čisto more i odmor bez nepodnošljivih vrućina samo su neke od prednosti letovanja u predsezoni, kao i po završetku udarne sezone. Ono što mnoge tada najviše zanima jeste kakva je temperatura mora u junu i septembru na, našim građanima, najpopularnijim destinacijama.

Generalno, septembar je po mnogim karakteristikama sličan junu, s tim da su prosečne temperature vazduha nešto niže, ali more je toplije i veoma prijatno za plivanje, brčkanje i ronjenje. Vetar je uglavnom jači i češći u septembru nego u junu, ali i dalje nije neprijatan.

Kada je Grčka u pitanju Egejsko more je nešto toplije od Jonskog, jer su ova ostrva upravo izložena vetru, tako da je tamo more nešto hladnije. Međutim u pitanju je razlika u proseku od jedan do dva stepena.

GrčkaFOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Grčka

Sudeći po brojnim iskustvima turista jun je već pravi mesec za odlično letovanje na Tasosu kada je prosečna temperatura vode oko 23 stepena, dok je u septembru more toplije za koji stepen, ali učestali vetar može da izazove nelagodu kada se izađe iz vode.

Slično je i na Sitoniji, popularnijoj destinaciji naših turista, gde je u junu voda u proseku oko 23 stepena pa ona spada takođe u deo Grčke sa najtoplijim morem u tom periodu dok u septembru u pojedinim delovima često duva vetar pa zato tada nije loše otići do obližnje Kasandre gde je uglavnom plitko i toplo more.

Ipak ko planira u ovom periodu na more treba imati na umu i da se tokom noći temperatura vazduha spušta do 17 stepeni pa obavezno sa sobom treba topliju odeću, patike i tanje jakne za večernje šetnje, a klima uređaji u apartmanima uglavnom neće biti potrebni.

Prosečne temperature mora u junu i septembru u GRČKOJ

Krit (severna strana je znatno toplija do južne)

Jun – 22.9

Septembar – 25.5

Sarti

Jun – 23

Septembar – 24.3

Neos Marmaras

Jun – 23

Septembar – 24.3

Pefkohori

Jun – 21

Septembar – 23

Samos

Jun – 22

Septembar – 23

Kefalonija

Jun – 23

Septembar – 25

Paralia

Jun – 23.4

Septembar – 25

Parga

Jun – 23.1

Septembar – 25.5

Karpatos

Jun – 22.8

Septembar – 25.5

Prosečne temperature mora u junu i septembru u HRVATSKOJ

Za razliku od Grčke, letovanje u Hrvatskoj može da pokvari nešto hladnija voda jer tamo usled različitih vremenskih uticaja, temperatura mora može u kratkom vremenskom periodu da padne nekoliko stepeni.

Generalno je voda nešto hladnija na severu Jadrana, u odnosu na južni deo, a takođe veliki uticaj može da ima i prisustvo brojnih izvora hladne vode kao recimo na potezu Rab-Pag-Vir gde se ponekad uz udare bure more vrlo brzo ohladi. Iako nije pravilo, turisti koji letuju u Hrvatskoj često navode da je more toplije južnije od Zadra.

FOTO: ADRIATIC PEARLS / YOUTUBE

Rovinj

Jun – 22

Septembar – 20

Umag

Jun – 23.1

Septembar – 23.6

Opatija

Jun – 22.6

Septembar – 23.4

Zadar, Šibenik, Split, Hvar

Jun – 22.4

Septembar – 23.8

Dubrovnik

Jun – 23.1

Septembar – 24.3

Prosečne temperature mora u junu i septembru u CRNOJ GORI

U Crnoj Gori predsezona počinje već u maju kada je lepo vreme, što znači da je u tom slučaju u junu već dovoljno toplo more za kupanje, kao što je ove godine slučaj. U ovom delu Jadranskog mora nema nekih preterano velikih oscilacija u temperaturama mora. Ono je najtoplije početkom avgusta, a prosečne temperature vode u junu su oko 22 stepena dok je u septembru more za jedan stepen toplije.

Crna Gora,  Sveti StefanFOTO: Z. LONČAREVIĆ / RAS SRBIJA
Crna Gora, Sveti Stefan

Sutomore

Jun – 22.2

Septembar – 22.6

Ada Bojana

Jun – 22

Septembar – 23.2

Kotor

Jun – 22.5

Septembar – 23.3

Budva

Jun – 22.5

Septembar – 23.5

Herceg Novi

Jun – 22.3

Septembar – 23.2

Perast

Jun – 22.3

Septembar 23

Ulcinj

Jun – 22

Septembar – 23

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *