Početna / Novosti / Za put u Grčku više nije potrebna međunarodna vozačka dozvola

Za put u Grčku više nije potrebna međunarodna vozačka dozvola

KONAČNO! Za put u Grčku više nije potrebna međunarodna vozačka dozvola

Izvor: Blic.rs 
Dobra vest za one koji automobilom putuju u Grčku – turistima iz Srbije ubuduće neće biti potrebna međunarodna vozačka dozvola za koju su morali da izdvoje gotovo 3.500 dinara.Foto: RAS Srbija

Da ovaj dokument više zvanično nije potreban, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, kao i na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

Ruku na srce, verovatno se niko i ne seća da je nekada nekom turisti iz Srbije grčka policija, bilo na granici, bilo saobraćajna, tražila međunarodnu vozačku dozvolu.

Činjenica je, doduše, da su Grčki propisi predviđali da je za državljane Srbije bilo neophodno da pored važeće saobraćajne, poseduju nacionalnu i međunarodnu vozačku dozvolu za legalnu vožnju automobila u Grčkoj, koju je policija imala pravo da traži na uvid. U prkasi se, međutim, to vrlo retko dešavalo.

Međunarodna ne važi bez nacionalne vozačke dozvole

Foto: M. Šurjanac / RAS SrbijaMeđunarodna ne važi bez nacionalne vozačke dozvoleZa međunarodnu vozačku dozvolu, koju izdaje AMSS, sada je, inače, potrebno izdvojiti čak 3.340 dinara.

Samo naknada za izdavanje međunarodne vozačke dozvole košta 2.000 dinara. Pored toga što na uvid mora da se priloži važeća vozačka dozvola, neophodno je i uverenje Ministarstva unutrašnjih poslova o izrečenim i izvršenim važećim zaštitnim merama, odnosno merama bezbednosti zabrane uparavljanja motornim vozilom. Za to uverenje potrebno je platiti taksu od 600 dinara.

Da biste dobili međunarodnu vozačku dozvolu, morate da priložite i dokaz o uplati republičke administrativne takse, koja iznosi 740 dinara (za zahtev 260 dinara i 480 dinara za izdavanje međunarodne vozačke dozvole).

Međunardona vozačka dozvola traje tri godine od datuma izdavanja, osim ako nacionalna vozačka dozvola ističe rpe tog vremena.

U kojim država Evrope je potrebna MDV, a u kojima nijeTreba Ne treba
Belgija Albanija
Danska Austrija
Italija BiH
Lihtenštajn Bugarska
Monako Crna Gora
Norveška Češka
Nemačka Grčka
Francuska Hrvatska
Holandija Luksemburg
Rusija Mađarska
Švajcarska Makedonija
Švedska Moldavija
Španija Poljska
Portugal
Slovačka
Slovenija
Turska
Ukrajina
Velika BritanijaPročitajte...

Grčka verovatno počinje turističku sezonu sredinom juna

Kako je izjavio Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), a prenela većina …

Počele su pripreme za Leto 2020.

Počele su pripreme za Leto 2020.   Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook.com/mojagrcka Instagram.com/mojagrcka Youtube.com/c/MojaGrcka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

four + 20 =