Trg Sintagma i Parlament

Trg Sintagma i Parlament

Sintagma je glavni trg u Atini. Trg je ogroman i geometrijskog je oblika i sa njega vode sve najpopularnije ulice u Atini.Na trgu se nalazi grčki Parlament koji je najpopularnija destinacija medju turistima. Popularnost parlamenta nije zbog same zgrade, već zbog nadaleko čuvene “smene straže” koja se odigrava svakog popodneva u 18 časova. Grčki stražari su obučeni u prelepe tradicionalne, grčke nošnje i nimalo ne reaguju na svu tu gužvu, koja se stvara oko njih. Turisti se ne vraćaju kući bez fotografije pored grčkog stražara. Stražari moraju da budu ukočeni, ozbiljni i ponekad im nije lako da izadju na kraj sa radoznalim turistima.

Na trgu se nalaze mnogobrojni kafići sa odličnim grčkim frapeima, luksuzni hoteli i poslovne zgrade.. U letnjem periodu na Sintagmi se često održavaju razni koncerti, štrajkovi i ostale manifestacije. Trg Sintagma neki zovu i Trg ustava. Nazvan je u čast Ustava koji je predložio nemački princ i prvi grčki kralj Oto I grčki, 3 septembra 1843.
Zgrada Parlamenta je nekadašnja kraljeva palata pored koje se nalazi Spomenik Neznanom junaku.Ako krenete ulicom Leoforos Vasilisis doći ćete do Nacionalne Bašte, koja se nalazi na 15,5 ha površine. Ovo je odlično mesto u letnjem periodu zbog velike hladovine koju vam pruža u vrelim danima. U bašti se nalazi Zapeion zgrada, koja nekada služila za razne svečane manifestacije iz doba Olimpijade 1896. Ispod Nacionalne bašte se nalazi Hram Olimpijskom Zevsu koji je bio najveći grčki hram. Danas je od njega ostalo nekoliko grandioznih stubova.

Sintagma – mapa

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *