Početna / Novosti / Povracaj poreza u Grckoj

Povracaj poreza u Grckoj

DOBRA VEST za sve koji šopinguju u Grčkoj

Izvor: http://www.putujsigurno.rs/

Umesto dosadašnjih 120 evra, minimalna vrednost kupovine koju u Grčkoj treba obaviti, i na konto toga zatražiti povraćaj PDV-a, je 50 evra.


Foto: R.Ristić / RAS Srbija

Ovakvu odluku grčke vlasti su donele sedinom oktobra, što će posebno značiti onima koji u ovu zemlju, pored odmora, odlaze i radi šopinga. Kako piše portal Putujsigurno, uslovi su nedavno promenjeni kada je u pitanju povraćaj poreza prilikom iznošenja robe i proizvoda iz Grčke.

– Minimalni iznos kupovine neophodan je za povraćaj novca je ranije iznosio 120 evra, dok je danas ta cifra smanjena na svega 50 evra- piše ovaj portal.

Ilustracije radi, za visinu računa od 50 do 69,9 evra, povraćaj je šest evra, dok za kupovinu od 100 do 119, 9 evra, povraćaj iznosi 12 evra. Naravno, što su računi veći, veći je i deo koji se vraća kupcu, pa tako za kupovinu od 970 do 1.019 evra kupci mogu očekivati da dobiju nazad čak 124 evra.

Kako pišu pojedini grčki sajtovi, ovu vest je potvrdio i Georgi Pitsilis, generalni sekretar javnih prihoda Grčke, i da je ideja da na ovaj način Grčka dostigne prosek država članica Evropske unije kada je u pitanju povraćaj poreza.Ova vest odmah se našla i na brojnim stranicama grčkih portala koji se bave šopingom i porezima.

Tax free: promenjeni uslovi za povraćaj poreza u Grčkoj

Bitna informacija za sve putnike, koji odluče da se zapute put Grčke, radi šopinga. Nedavno je došlo do promene uslova kada je u pitanju povraćaj poreza prilikom iznošenja robe i proizvoda iz Grčke. Kupovina u inostranstvu može da bude posebno isplativa ukoliko putujete u vreme velikih rasprodaja i ostvarite uštede koje vam pruža tax free.

povracaj poreza grcka

Kao što smo već pomenuli, krajem oktobra ove godine, promenjeni su uslovi za povraćaj poreza u Grčkoj. Naime, minimalni iznos kupovine neophodan za povraćaj novca je ranije iznosio 120€, dok je danas ta cifra smanjena na svega 50€, čime je Grčka dostigla prosek država članica Evropske unije. Prethodna fotografija prikazuje koliki je iznos povraćaja poreza (žuta kolona u tabeli), u zavisnosti od visine računa čiji je opseg definisan prvom i drugom kolonom, dok u nastavku možete videti kolika se provizija plaća u zavisnosti od visine računa za povraćaj u tax free shop-u na samoj granici.

tax free u grckoj

Kako zatražiti povraćaj poreza?

Neophodno je da kupljenu robu iznesete iz zemlje pre isteka tri meseca od datuma kupovine. Formular koji ste dobili i račune treba da overite na carini na specijalizovanim šalterima za tax free. Carinskom službeniku ćete uz  tax free obrazac priložiti i vaš pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i ukoliko je to neophodno pokazaćete i robu za koju tražite povraćaj poreza. Roba za koju se traži povraćaj poreza ne bi smela da se otpakuje pre izlaska iz carinskog područja sve dok deklaracija ne bude overena. Original račun i overen obrazac vraća se kupcu, a kopiju obrasca carinski organ zadržava za svoje potrebe. Zapamtite, da biste ostvarili povraćaj pdv-a neohodno je da imate overene račune i obrazac.

Povraćaj PDV-a možete obezbediti:  • Slanjem overenih računa i broja vaše kreditne kartice prodavnici u kojoj je obavljena kupovina kako bi novac bio uplaćen na vaš račun. Postoji vremensko ograničenje za dostavljanje overenih računa prodavnicama i taj rok se razlikuje po državama (od 3  meseca do 3 godine od dana kupovine);

  • Preko predstavnika Global Blue kompanije ili nekog drugog sistema (predstavnik za Srbiju je Raiffeisen banka);

  • Na bolje opremljenim aerodromima gde postoje šalteri (VAT refund for tourist).Pročitajte...

Grčka verovatno počinje turističku sezonu sredinom juna

Kako je izjavio Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), a prenela većina …

Počele su pripreme za Leto 2020.

Počele su pripreme za Leto 2020.   Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook.com/mojagrcka Instagram.com/mojagrcka Youtube.com/c/MojaGrcka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

eleven − 4 =