Neos Marmaras

Neos Marmaras

Neos Marmaras je bez sumnje najpopularnije letovalište naših turista na Sitoniji. Nalazi se na oko 110 km od Soluna. Prostire se na 3 brežuljka, i ima vrlo strme ulice, tako da je kretanje po gradiću, uzbrdo – nizbrdo.Gradić ima luku u centru grada, dok su plaže sa strane na izlazima iz centra. Plaže su sasvim male, s obzirom na veliki broj turista, i zna da bude velika gužva na njima. Glavna plaža je na izlazu prema jugu i vrlo uska i proteže se sve do hotela Porto Karas. Jedna od najlepših plaža, u Neos Marmarosu je Paradiso bech. Plaža je peščana i šljunkovita, sa borovom šumom u zaleđu.Najveći broj turista koji su odseli u Neos Marmarasu ide na plažu Lagomandra, koja se nalazi na 5 km severno od grada. Plaža poseduje debelu borovu šumu, tako da možete ceo dan provesti u hladovini. Na samoj plaži postoje prodavnice, barovi, kafici, restoran sa girosom, tuševi sa svlačionicom. Plaža je idealna za porodice sa malom decom i za sve one koji vole da leškare u hladovini gde im pirka vetrić. Na plaži Lagomandra možete da letujete, u nekoliko hotela, kao i u velikom broju privatnih apartmana.

Neos Marmaras – STREET VIEWSam gradić je dobio ime po izbeglicama iz Turske, iz grada Marmarasa. Neos Marmaras je vrlo živo mesto sa puno hotela, restorana, taverni, barova, kafana, prodavnica, sportova na vodi….Postoje lokalne prodavnice sa kožom i krznom, gde možete (uz cenkanje) da kupite vrlo povoljno kožne jakne i bunde. U gradu se nalazi i veliki broj doktorskih ordinacija i apoteka, zabavni park za decu, poslastičarnica…Mesto je poprilično urbano, i smatra se da leti ovde može da boravi i do 20000 ljudi.

Ostrvo kornjača

U blizini Neos Marmarasa nalazi se ostrvo Kefilos (Ostrvo kornjača) koje nije naseljeno, ali se organizuju mnogobrojne eskurzije brodićima do njega. Obale ostrva su vrlo strme i nepristupačne, a na samom ostrvu, kažu, ima mnogo zmija.Iznad Neos Marmarasa se nalazi lokalno etno selo Partenon. Postoji putokaz do gore, čim se izađe na glavnu magistralu. Put do tamo je asfaltiran, i vodi kroz polja maslinjaka i vinove loze. Selo ima prelep pogled na grad i more. Ovde možete poručiti jednu od najboljih jagnjetina na poluostrvu. Kuće su autentične, od kamena, ulice sa kaldrmom. Ovde i dan danas žive ljudi, iako je najveći deo kuća pretvoren u taverne i prodavnice sa lokalnim vinima, maslinovim uljem i suvenirima.

Za one koji vole luksuz, samo na 2 km južno od Neos Marmaras se nalazi resort Porto Karas. Ovaj resort poseduje hotele sa 5 zvezdica, privatnu marinu, pozorište, vinariju i ostale sadržaje koje priliče smeštaju sa 5 zvezdica.

Prijateljski savet svakome ko ide u Neos Marmaras je da obrati pažnju gde mu je smeštaj u odnosu na plažu, a ne u odnosu na more, jer u samom centru grada nema plaža. U centru grada nalazi se luka i šetalište gde je zabranjeno kupanje.Veliki supermarketi se nalaze na izlazima iz grada, a najbrži Lidl je u mestu Nikiti na oko 20 km od Neos Marmarasa.

Neos Marmaras – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *