Početna / Zanimljivosti / ATINA KAO BEOGRAD Grčka i srpska prestonica su slične barem u PET STVARI

ATINA KAO BEOGRAD Grčka i srpska prestonica su slične barem u PET STVARI

ATINA KAO BEOGRAD Grčka i srpska prestonica su slične barem u PET STVARI

Izvor: Blic FOTO: MILICA RAŠIĆ / RAS SRBIJA

Akropolj, Zevsov hram i Agora, Panatenajski stadion, na kojem su održane prve savremene Olimpijske igre, zgrada parlamenta i nezaobilazna boemska četvrt Plaka, samo su neke od znamenitosti Atine. Ipak, čak i u gradu čuvenom kao „kolevka zapadne civilizacije“, Beograđani se, zbog ovih nekoliko stvari, mogu osetiti kao „kod kuće“.

1. Puni kafići u svako doba dana

Ukoliko šetate centrom grada nećete moći a da ne primetite veliki broj kafića, koji su bez obzira na dan i vreme, puni. To je i jedan od razloga zbog kojeg se, kao i u srpskoj prestonici, oni utrkuju atraktvnim i originalnim ambijentom i uslugom.

Kafić u Atini
FOTO: MILICA RAŠIĆ / RAS SRBIJA
Kafić u Atini

Za razliku od pojedinih gradova u kojima će vas napadni konobari „spopasti“ pravo s vrata i istog momenta kada popijete poslednji gutljaj pića prići i očekivati novu narudžbinu, u Atini to nije slučaj. Često ćete, kao u Beogradu, malo duže čekati svoje piće, ali ćete barem uživati u prijatnoj i opuštenoj atmosferi. Verovatno je to i jedan od razloga što se i tamo kafe ispijaju „po tri sata“.

2. Veliki broj pasa lutalica

Na glavnim gradskim trgovima, šetalištima, stajalištima i u parkovima, uočljiv je veliki broj napuštenih pasa. Za razliku od njih, mačke se mogu videti na najrazličitijim mestima, na krovovima i krošnjama drveća, a neretko će se iznenada pojaviti pored vaših nogu dok sedite u parku, ili u bašti kafića. Nadležne institucije ni u ovoj zemlji ne uspevaju sa njima da izađu na kraj, a kako meštani objašnjavaju, najveći problem je nedostatak azila u kojem bi ih smestili.

3. Gužve u saobraćaju

Iako Atina, za razliku od Beograda, može da se pohvali odličnim metro prevozom i linijama koje su jednostavne za snalaženje čak i strancima koji su prvi put u gradu, ni ona nije imuna na gužve u saobraćaju. Strani zvaničnici uglavnom odsedaju u hotelu u jednoj od centralnih gradskih ulica, zbog čijeg zatvaranja ceo grad bude paralisan, kao i javni prevoz. Tako je bilo i ove nedelje, zbog posete izraelskog predsednika.

– I u Atini važi pravilo vikend gužvi, odnosno haos petkom popodne kada svi odlaze iz grada. Takođe, u vreme praznika je sve prazno, i sa jednog kraja grada do drugog stiže se duplo brže – priča Beograđanin Ivan, koji već dve godine živi u Atini.

4. Bogat noćni život

Bez obzira na pol, godine, muzički ukus i trenutno raspoloženje, u Atini ćete lako naći lokal u kojem ćete provesti veče baš kako ste zamislili. Večera u luksuznom restoranu, piće na terasi sa pogledom na ceo grad, ušuškane taverne, kafići u kojima možete gledati utakmicu i moderni klubovi, samo su deo ponude i srpske i grčke prestonice.

5. Fontana koja svetli

…ali, naša i peva.

 

Pročitajte...

Ako ste voleli plažu Egremni…

Ako ste voleli plažu Egremni… Autor: mondo.rs Plaže Egremni u Grčkoj, više nema. Mnogi kažu da …

Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Pet manje poznatih grčkih ostrva Autor: mondo.rs U Grčkoj ima 6.000 ostrva, od kojih je oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

13 + 14 =