Početna / Severna Grčka / Halkidiki / Ampelos (Mamba) plaža, Sitonija

Ampelos (Mamba) plaža, Sitonija

Ampelos (Mamba) plaža, Sitonija – mapa

Foto: www.sithoniagreece.com

Do plaže Mamba se dolazi iz pravca Kalamicija. Pratite zemljani put prema obali i naići ćete na plažu.
Mamba plaža je izolovana i nalazi se duboko u zalivu. Ime plaže je od bara koji je postojao ovde.

Plaža je stenovita i šljunkovita. S obzirom da je zemljani put do plaže malo duži, obično nema nikoga na njoj. Ovde je prelep vidik na strme padine sa zelenilom koje okružuje more. Božanstven doživljaj. Plaža Mamba je potpuno neorganizovana.Boja mora u ovom prelepom zalivu je modro zelena kao logična posledica refleksije u vodi koja ovde vrlo brzo prelazi u dubinu Egejskog mora.Voda je izuzetno hladna u ovoj regiji pa treba obratiti pažnju i na to kad se ide.

Lokalno stanovništvo je zove Ampelos Beach.

Do Mambe vode dva puta i oba su vrlo prašnjava, zemljana i loša. Shodno tome, ova plaža je dostupna samo najupornijima da je nađu i onima sa terenskim vozilima. Ono što je interesantno je da ovde posti i farma dagnji. Na samoj plaži nema restorana i Barova, ima jedan stari, dosta oronuo i koji nažalost ne radi.

Naša preporuka je da je ovo plaža za avanturiste. Ne preporučujemo je za porodice sa decom.

Istorija Sitonije je duga i sadržajna pa ćete tako osim na prelepe plaže i prirode nailaziti i na kulturno istorijske znamenitosti koje datiraju od Vizantijskog pa sve do Srednjovekovnog perioda i prelepih verskih objekata oslikanih pod palicom istaknutih Grčkih ikonopisaca. Na mestu gde zeleni obronci planine Itamos uranjaju u plavetnilo Egeja nalazi se gradić Neos Marmaras i poznate plaže Elia, Paradisos, Grigoriatiko, Koutsoupia, Lagomandra, Porto Carras, Azapiko…

Ocena destinacije

Ocena

User Rating: 4.43 ( 2 votes)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + twelve =