"VIDELI SMO ŽENU KAKO PLUTA, BILA JE MODRA KAO ŠLJIVA" Muž i žena, lekari iz Srbije u dramatičnoj akciji SPASLI ŽENU U GRČKOJ
"VIDELI SMO ŽENU KAKO PLUTA, BILA JE MODRA KAO ŠLJIVA" Muž i žena, lekari iz Srbije u dramatičnoj akciji SPASLI ŽENU U GRČKOJ

„VIDELI SMO ŽENU KAKO PLUTA, BILA JE MODRA KAO ŠLJIVA“ Muž i žena, lekari iz Srbije u dramatičnoj akciji SPASLI ŽENU U GRČKOJ

„VIDELI SMO ŽENU KAKO PLUTA, BILA JE MODRA KAO ŠLJIVA“ Muž i žena, lekari iz Srbije u dramatičnoj akciji SPASLI ŽENU U GRČKOJ

Izvor: Blic

„Bilo je kao na filmu. Neko je povikao, pa smo videli telo koje pluta u vodi. Dotrčali smo do žene, ali ona nije davala znake života.“ Ovako za „Blic“ pričaju Dušan (40) i Maja (38) Banović, doktori iz Srbije, koji su na letovanju u Haniotiju spasili život Grkinji koja se davila.

Ovaj, umalo tragični događaj, odvio se u subotu na plaži Molos u Haniotiju, a javnost je za njega saznala jer jedna Srpkinja koja mu je prisustvovala nije želela da ovakav gest prođe nezapaženo. „Svaka čast za naše lekare, spasili su jedan život i sačuvali jednu porodicu“, napisala je ona u poruci koju je poslala administratorima Fejsbuk grupe „Live from Greece“.

– U toku popodneva kada smo sa decom odmarali na plaži neko je povikao „women“… Mi smo se okrenuli i videli telo koje pluta na vodi. Odmah smo pritrčali, i kada smo došli do žene, videli smo da ne daje znake života – pričaju Banovići.

Zatim su je izvukli iz vode na obalu, a žena je bila „modra kao šljiva“, i bez svesti, bez pulsa i nije disala.

– Vikali smo da neko zove Hitnu pomoć. Odmah smo krenuli sa reanimacijom na koju je ona prvo počela spontano da ubacuje po koju respiraciju uz kuljanje vode iz usta. Tada smo joj glavu okrenuli na stranu i nakon par minuta, uz dalju reanimaciju, dobili smo puls. Dok smo čekali Hitnu pomoć, koja je stigla za nekih 15-20 minuta, žena je došla svesti i počeli smo da komuniciramo sa njom – ovako Maja i Dušan prepričavaju filmsko spasavanje.

Oni kažu i da je žena u tom trenutku bila dezorijentisana, ali da je uspela sedne, te je utom došla i Hitna pomoć, koja ju je preuzela i odvezla u bolnicu.

– Bili smo jako uzbuđeni i srećni što smo uspeli da spasimo nečiji život. Da, događalo se i do sada bezbroj puta, ali prvi put ovako, van posla i bez ikakve aparature.

Inače, Dušan je internista u Opštoj bolnici u Somboru, budući interventni kardiolog, i na jesen kreće na subspecijalizaciju iz kardiologije. Maja je lekar na specijalizaciji iz pedijatrije, i radi u Domu zdravlja Odžaci. Upravo u tom domu zdravlja su se i upoznali, a danas imaju troje dece: Luku, Uroša i Nađu.

HaniotiFOTO: PROMO
Hanioti

Nakon dramatičnog spasavanja u Haniotiju, svagodnevno su u kontaktu sa sinom svoje neplanirane „pacijentkinje“.

– Od njenog sina, koji nas je kontaktirao sutradan, i zahvalio nam se, čuli smo da je stabilna i na daljem ispitivanju – pričaju ovi skromni heroji.

Žena koju su spasili je 70-godišnja lokalka, koja je plivač i bukvalno živi uz obalu. U trenutku kada se sve dogodilo, more je bilo mirno, a na sebi je imala čak i peraja, kažu Banovići.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *