Sarti - Sitonija - Grcka
Sarti - Sitonija - Grcka

Sarti

Sarti

Sarti je najveće mesto na istočnoj obali Sitonije, na oko 140 km od Soluna. Gradić je dosta izgrađen, pun je hotela, privatnih apartmana i restorana.U ovom gradu možete videti i Nemce i druge turiste iz Evrope. Nemci tradicionalno vole mesta u kojima ima zelenila i gde mogu da kampuju, a Sitonija i okruženje Sartija je upravo destinacija koja je puna kampova.

Najlepši deo Sartija je njegov pogled na planinu Atos i velika peščana plaža koja ima plavu zastavicu.  Zbog konstantnog vetra, ovde je izuzetno povoljno za surfovanje.
Stene su i na jugu i severu plaže, gde ima malih zaliva koje privlače nudiste. Na plaži postoji mnogo sportova na vodi. Noćni život je bogat. Mesto je puno taverni, noćnih barova, pekara, poslastičarnica,prodavnica, i ko voli malo urbaniji oblik odmora, Sarti je pravo mesto za njega.

Sarti se spominje još u antčkom periodu i bio je u sastavu Atinskog saveza. Posle se gubi svaki pojam o gradu i dugo je bio u sastavu manstira na Atosu. Za vreme migracije stanovništva Turske i Grčke, stanovnici maloga ostrva Afisia u Mramornom moru, su bili prinuđeni da napuste svoje domove i presele se u Sarti.

Sarti – STREET VIEW


Na deset minuta vožnje prema severu se nalazi jedna od najpopularnijih plaža na Sitoniji – Portokali ili još poznatija Orange beach, a takodje je blizu i plaža Armenistis koja ima plavu zastavicu.Iz Sartija se organizuju eskurzije – krstarenje brodovima oko svete gore Atosa, a takodje ako ste avanturistički raspoloženi možete se popeti na najvišu tačku Sitonije – planinu Dragoudeli na nadmorskoj visini od 811 metara odakle se pruža fenomenalni pogled na Atos i veličanstveni Olimp.

Sarti – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *