Potpuno nova lokacija – iz BG na more u Grčku sa periferije

Potpuno nova lokacija – iz BG na more u Grčku sa periferije

Turistički autobusi iz Beograda ka evropskim metropolama, grčkim i drugim letovalištima od 7. maja polaziće sa Lastinog parkinga u Auto-centru.

IZVOR: TANJUG Foto: Thinkstock

Reč je o lokaciji na adresi Auto-put Beograd-Niš 4, saopštilo je Saobraćajno preduzeće „Lasta“.

Probni polasci planirani su za 27. april, a zvanično će turistički autobusi sa novog terminala krenuti 7. maja.

Turisti će do terminala imati dve gradske linije: 70 i 38, a postoje planovi i za organizaciju šatl linija sa dve gradske lokacije.

U tom preduzeću kažu da će otvaranjem prvog zvaničnog turističkog terminala, koji će biti na oko 500 metara od Plavog mosta kod naselja Medaković, konačno biti rešen decenijski problem beogradskih turističkih agencija oko lokacije sa koje mogu da polaze turistički autobusi.

Pojačan intenzitet turističkog saobraćaja očekuje se od 1. juna, kada kreću prve organizovane ture ka letovalištima, a Komunalna policija Grada Beograda kontrolisaće sve polaske turističkih autobusa.

Turistički terminus raspolaže sa 15 polaznih perona za autobuse, pet pripremnih perona, kao i tri rezervna perona i putničkim koridorom, koji je razdvojen od trase kretanja autobusa zaštitnom ogradom.

Postoje zasebni ulazi za autobuse i putnike, a osim primarnog tehničkog prostora za saobraćajnice, terminus sadrži i prateće objekte za osoblje koje će kontrolisati ulazak autobusa i ceo tok odvijanja turističkih polazaka, kao i objekte sa sadržajima namenjenim putnicima.

Turistički terminal radiće 24 časa, a procenjuje se da će najfrekventniji interval polazaka biti između 18 časova i 21 čas.

Sa terminala će u isto vreme moći da na put krene i po 20 autobusa sa po 87 putnika.

Terminus će imati reklamni prostor za oglašavanje, a Lasta planira da dalje unapređuje turistički terminal uvođenjem novih sadržaja.

Krajem marta Lasta je formirala radnu grupu i počela rad na realizaciji tehničkih uslova za rad terminala na svom parkingu za autobuse u Auto-centru. Na osnovu saglasnosti gradskog Sekretarijata za saobraćaj, Lasta je, u saradnji sa YUTA, Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija, počela realizaciju projekta izgradnje prvog zvaničnog turističkog terminala. Planom je bilo predviđeno da radovi na terminusu budu završeni do 1. maja, a da prvi polasci sa novog terminala krenu 15. maja. Međutim, kako se navodi u saopštenju, radna grupa predvođena Lastinim poslovodstvom uspela je da radove završi pre roka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *