Ovo nisu Karibi, već omiljena srpska destinacija u decembru: Grčka je prelepa i tokom zime

Ovo nisu Karibi, već omiljena srpska destinacija u decembru: Grčka je prelepa i tokom zime

Izvor: Telegraf Foto: Live from Greece/Ivana Antić

Ova zemlja ne gubi čar čak ni kada padnu temperature

Bez jarkog sunca i bučnih kafića, bez mirisa krema za sunčanje i krofni i, iznad svega – bez gužve, provodi Grčka svoje zimske dane.

Istinski ljubitelji ove prijateljske zemlje, koji bez slanih maslina i zvuka buzukija ne mogu da provedu cela tri godišnja doba, podelili su na grupi „Live from Greece“ fotografije plaža, šetališta i sivog, mirnog mora, neuznemirenog turistima.

Na njima se vidi da su pecaroši jedino društvo galebovima na gradskoj obali Soluna. Kupaće kostime zamenile su kape i kaputi, a umesto prodornih zraka sunca pod kojima se jasno vidi svaka nijansa, morsko nebo poslalo je magličastu vatrenu boju.

Romantični Solun Foto: Live from Greece/Ivana Antić

Tripoli na Peloponezu je, sa druge strane, sav sjajan od novogodišnjih ukrasa. Plavo-bele nijanse, koje nas tako podsećaju na Grčku, sada su zamenili svi tonovi crvene i zelene, tipičnih prazničnih simbola.

Zeleni Tasos na sasvim drugačije podnosi zimu. U suton, kada čak i ribolovci ostave svoje čamce da se njišu u talasima, u granama palmi sakrije se ista ona tama koju ovde viđamo u našim jelama i borovima. I smaragdno ostrvo polako utone u svoj decembarski tihi san.

Zaspali Tasos Foto: Live from Greece/Maria Sappou

Na leto još miriše Nea Plagia. Još njene peščane plaže mame sunce da ih obasja i još opalo palmino lišće krckaa pod stopalima retkih prolaznika. No, kada retke školjke prekrije opalo lišće i oboji kupališe svojim smeđim i zlatnom bojama, lako je zaljubiti se u ovo mirno, zrelo lice Grčke.

Pesak se meša sa opalim lišćem Foto: Live from Greece/Ivana Antić

Dok talasi miluju plaže Sartija, njihovi brzi penušavi prsti  vraćaju se u more bez peškira, papuča, guma za kupanje.

Pusti Sarti Foto: Live from Greece/Nikolaos Tagis‎

Milia Joanina je skroz bela od snega, kako meterolozi najavljuju da će i Srbija izgledati u nedelju. Pa, tako ćemo barem moći da zamišljamo da smo u Grčkoj – u planinskoj, zimskoj idili.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *