Monolithos plaža, Santorini

Monolithos plaža, Santorini

Plaža Monolithos se nalazi na oko 10 kilometra jugoistočno od Fire, pokraj Kamarija. Nalazi se na samom istoku ostrva.Potpuno je peščana i pogodna za porodice sa decom. Sjajno je turistički organizovana, ima suncobrane i ležaljke koji se doplaćuju. Okvirna cena jednog seta je od 7 do 10 eur.

Ono što je potrebno da znate je da je ova plaža najbliža aerodromu. To zači da od trenutka od kad sletite na ostrvo I treba da dodjete do hotela, najkraće se vozite. To je manje napučena plaža a na njoj se nalazi nekoliko hotela i soba te restorana i barova. Cene hotelskih smeštaja na ovoj plaži su izuzetno povoljni za Santorini.
Prelepe plaže sa belim, crvenim i crnim peskom čine Santorini jedinstvenim letovalištem na svetu. Na samo 69 kilometara obale, ovo ostrvo nudi sve što se od mora može poželeti.

Zbog sušne sredozemne klime, vegetacija je ovde veoma oskudna, a tokom vrelih letnjih meseci, veoma je malo zelenila. Na ostrvu uspeva vinova loza, pistaći, nešto malo maslina, kaktusi i za naše pojmove neobično sitno povrće – minijaturne, preslatke lubenice, beli patlidžan i čeri paradajz. Turiste svakako raduje podatak da od maja do oktobra kiša ne pada gotovo nikada, dok je tokom ostalog dela godine svakodnevna pojava. Sezona na ostrvu počinje već u aprilu, kada ga osvajaju Skandinavci, a najprijatnije u ovom tokom leta prenaseljenom raju jeste tokom juna i septembra.

Najbliže selo: Kamari

Monolithos plaža, Santorini – mapa

 

O živopisnom Santoriniju ispredaju se brojne legende. Jedna od najstarijih kaže da se upravo na ovom ostrvu rodio grčki bog vetra Eol, a kako meltemi ovde ne prestaje da duva, tokom vrelih letnjih dana posetioci imaju utisak da je u ostrvo uperen veliki fen.

Na prelepom Santoriniju, priča kaže, ima više vina nego vode, više magaraca nego ljudi i više crkava nego kuća.
Samo prvi deo ove turistima namenjene bajke u potpunosti je tačan jer na ostrvu ne postoji nijedan izvor, niti bunar, a sva voda koja se koristi donosi se brodovima i skupo se plaća. Vina, međutim, ima u izobilju i to veoma dobrog, pošto na ostrvu uspevaju kvalitetne vrste grožđa, a obilazak brojnih vinarija jedna je od najatraktivnijih turističkih ponuda. Čak i onima s najplićim džepom dostupna su kvalitetna domaća vina, od kojih se na pijacama načešće prodaje crveno i belo desertno vino koje meštani zovu jednostavno gliko – slatko.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *