Kalimnos

Kalimnos

Kalimnos (Kalymnos) je četvrto po veličini ostrvo u grupi Dodekaneskih ostrva. Njegova povšina je 111 kvadratnih kilometara, obala je dugačka 96km, a broj stanovnika je 17.000.Često mu se pripisuje naziv kao ostrvo morske sunđer industrije, zbog rasta grčke „sunđer-žetve” – trgovine u 19.veku. Posle Drugog svetskog rata, Kalimnos je ostalo jedino grčko ostrvo koje je angažovano u aktivnostima morske „sunđer-žetve, snadbevajući kako domaća tako i inostrana tržišta. Ostrvo je tako dalo prednost Kalimnosu da bude do današnjeg dana., kao što je već napomenuto, poznato kao ostrvo sunđerske indutrije.
Prvi stanovovnici Kalimnosa, kaže se da su bili Karesi iz Male Azije. U 1306. Kalimnos je bio osvojen od strane Vitezova Hospitalaca sa Rodosa, koji su ostali na Kalimnosu do 1522. kada su Turci okupirali ostrvo. Italaijani su preuzeli 1912. godine, a 1948. ostrvo je integrisano u Grčku.

Danas je to turistička destinacija poznata širom sveta zbog svog posebnog stila pružanja alternativnog odmora i aktivnosti kao što su penjanje, ronjenje, planinarenje i istraživanje pećina. Takođe postoji avion do Atine i česti trajekt do Pireja, Rodosa i do drugih Dodekaneskih ostrva. Tu si i trajeknte linije koje idu do Kiklada ostrva, Samos, a tokom letnje sezone i do Hiosa, Militini i Soluna.

Kalimnos – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *