Istorija Iosa
Istorija Iosa

Istorija Iosa

Istorija Iosa

Ios je bio naseljen od ranog Kikladskog perioda što dokazuju arheološka nalazišta po celom ostrvu. Zidine dvorca, otkrivene na zapadnom i severnom ulazu u Horu, svedoče o postojanju vrlo razvijenog društva u drevnim vremenima.Različita nalazišta dokazuju da su na Iosu bili nastanjeni Kareanci, Pelageanci, Ahajci i Feničani. Jonjci su se na ostrvo doselili 1050. godine p.n.e.

O nastanku imena Ios postoje brojne teorije ali je najuvjerljivija ona po kojoj je Ios dobio ime po Jonjcima. Po romantičnijoj verziji ostrvo je dobio ime po brojnim ljubičicama („ion“ na grčkom jeziku) koje svako proleće prekriju celo ostrvo.

Natpisi, novčići i neki tekstovi, među kojima i oni Herodovi, svedoče da je Ios rodno mesto Klimene, majke epskog pesnika Homera kao i to da je on na Iosu i sahranjen. Ovo je verovanje preraslo u mit koji predstavlja ponos stanovnika ostrva.

Ios je uspostavio demokratski politički poredak tokom perioda klasicizma kada je ostrvo bilo član Atinske Lige. Od 338. do 315. godine p.n.e. Iosom je vladala Makedonija a nakon toga se ostrvo ponovo izborilo za svoju nezavisnost. U 2. veku p.n.e. Ios je postao deo Rimskog carstva. Rimljani su ostrvo koristili kao azil, slično kao i ostala grčke ostrva.

Tokom vizantskog perioda na Iosu su sagrađene brojne crkve, na stubovima i mermeru paganskih hramova. Osim postojanja crkvi, koje su trebale da osiguraju održanje hršćanske religije, vrlo malo se zna o tom periodu na ostrvu Iosu.Tokom godina koje su usledile nakon pada Vizantskog carstva Ios su napadali gusari od kojih se stanovništvo sakrivalo u utvrđenom dvorcu.Krstaši su ostrvo osvojili 1204. godine te je Ios pao pod vlast venecijanske porodice Crispi. Oni su sagradili novi dvorac na ruševinama starog kako bi se bolje odbranili od napada gusara. To ipak nije uspelo da spreči poznatog gusara Barbarossu da 1537. godine osvoji Naxos kao i gotovo sva ostala grčka ostrva.U godinama koje su usledile, Ios je uveliko bio izložen gusarskim napadima te je na kraju pao u ruke Turaka.

Tokom Grčkog rata za nezavisnost Ios je pomagao u borbi protiv Turaka gde je ponudio 24 opremljena broda za tu borbu. Ios je napokon oslobođen 1829. godine kada je postao deo moderne Grčke države.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *