Dodekanezi – opšte informacije

Dodekanezi

Grupa dodekaneskih ostrva nalazi se u jugoistočnom delu Egejskog mora, u najsunčajnijem uglu Grčke; obuhvata dvanaest velikih ostrva i bezbroj manjih, gde svako ostrvo ima svoje jedinstvene drugačije znamenitosti.Možete naći fantastične plaže, arheološka nalazišta od velikog istorijskog značaja, zadivljujuće vizantijske i srednjovekovne spomenike, tradicionalna sela i arhitektnoske dragulje od vremena italijanske okupacije. Dodekanezi su dugo bili jedno od najpopularnijih turističkih destinacija na Mediteranu.

Rodos i Kos su među najvećim ostrvima ove grupacije i dva najpopularnija ostrva. Karpatos, Patmos, Leros, Symi, Kalimnos i Astipalaia uspeli su da sačuvaju svoj tradicionalni izgled, uprkos činjenici da ih posećuje veliki broj turista. Manja ostrva, sa nižom stopom priraštaja, kao što su Tilos, Nisiros, Lipsi, Halki, Kasos, Kastelorizo, Agathonisi, Telendos i Pserimos su odličan izbor za opušten i miran odmor.

Ova ostrva imaju bogatu i veoma dugu istoriju. Poznati su po napadima Pirata i po tome što su bila okupirana od strane Vitezova Hospitalaca, Turaka i italijana, koji su na kraju integrisani u Grčku 1948.