Đubre, nered i štroka koji su turisti ostavili u apartmanu u Kalitei zgrozili su sve, a vlasnica ima SAMO JEDNU PORUKU
Đubre, nered i štroka koji su turisti ostavili u apartmanu u Kalitei zgrozili su sve, a vlasnica ima SAMO JEDNU PORUKU

Đubre, nered i štroka koji su turisti ostavili u apartmanu u Kalitei zgrozili su sve, a vlasnica ima SAMO JEDNU PORUKU

Izvor: Blic, FOTO: RAS SRBIJA

Nezamisliv nered u grčkom apartmanu u Kalatei, koji su turisti ostavili kada su ga napustili, a o čemu je „Blic“ pisao, izazvao je mnogo negativnih komentara naših građana.

Razbacano smeće, prljavi sudovi i podovi, štrokav toalet i mnoge druge stvari vide se na fotografijama koje smo objavili, a koje su na svom Fejsbuk nalogu postavili administratori grupe „Grčka info“.

„Danas su gosti otišli iz jednog apartmana u Kalitei na Kasandri i ostavili ga ovakvog kakvog ga vidite na slikama. U pitanju su mladi ljudi“, navodi se u objavi Fejsbuk grupe „Grčka info“, uz objašnjenje da je cilj postavljanje ovakvih fotografija širenje svesti o tome da ovo što se vidi na slikama „nije ispravno“.

Iako najveći broj kometnara naših čitalaca na ovu vest kao i na Fejsbuk grupi „Grčka info“ ide ka tome da su za nered odgovorni turisti iz Srbije, to pitanje ostaće bez odgovra.

U „Grčka info“ nisu želeli da otkriju čiji su turisti u pitanju jer, kako navode, vlasnik smeštaja u Kalitei ih je zamolio da ne objavljuju podatke o nacionalnosti gostiju..

– On, a ni mi, objavom koju smo podelili ne želimo da osudimo nijednu naciju, već isključivo postupak. Što se Srba kao gostiju tiče, a po onome što smo imali priliku da saznamo od vlasnika smeštaja, Srbi su u Grčkoj zaista dobrodošli kao gosti. U Grčkoj većinom letuju porodice sa decom, ne piju, ne prave probleme, uglavnom rano odlaze na spavanje i nisu previše nametljivi. Može se reći da su mnogo zahtevniji prilikom izbora smeštaja i cene, koja je u velikom broju slučajeva presudna za njihov izbor. Postoje naravno uvek i neka odstupanja, ali ona su minorna – naveli su u „Grčka info“.

Da postoje ta odstupanja, ali malo veća, potvrđuje za „Blic“ Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), koji za „Blic“ kaže da naši turisti znaju da ostave nered iza sebe.

– Nemamo baš baš drastičnih primera kao što je ovaj u Kalatei. Dešava se da naši gosti, ali ne samo naši, znaju da ostave veliki nered u apartmanima. Nije strašno kada ostave prljav apartman od upotrebe, ali đubre je doza nekulture – smatra Seničić.

Kako kaže, on zna za primere nekih posebnih mera vlasnika smeštaja prema srpskim turistima, kao što su recimo skeniranje pasoša ili uzimanja depozita, kao garant da gosti neće praviti nered. To, međutim, važi u jednom drugom slučaju.

– Kada su u pitanju školska deca ili mladi koji letuju bez roditelja, tada se uzimaju depoziti u hotelima i apartmanima. Kada su odrasli u pitanju već nekoliko godina to više nije praksa – navodi Seničić objašnjavajući da je turistička agencija koja je zakupila u štroci ostavljen apartman odgovorna.

Prema njegovim rečima, generalno postoji problem zato što se ljudi ponašaju kao da iza njih više niko neće doći u taj apartman na letovanje.

More, plaža, pa četka u ruke!

– Što veći haos gosti naprave treba više vremena da se on očisti. Specifično je da postoje agencije koje imaju niže cene aranžmana, a u programima putovanja im stoji da su turisti dužni da sami održavaju i čiste apartman. Ima putnika koji to prihvataju – kaže Seničić.

Sa druge strane, ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević nedavno je rekao za „Blic“ da su u Grčkoj Srbi poznati kao poželjni gosti – mirni, pristojni, dobro raspoloženi. Grčku inače godišnje poseti oko milion turista iz Srbije.

Traže pasoše i depozit

A kakvi smo gosti u Grčkoj nedavno je ispričala za „Blic“ Ivana I, turista, koja je navela da su vlasnici apartmana na Lefkadi počeli su da traže depozit od gostiju, i to ne svih, već onih koji im se učine „sumnjivim“ i problematičnim, a gostima čak skreniraju pasoše.

– Kažu da su imali mnogo problema, naročito sa Srbima, da sobe budu demolirane, pa to posle ne mogu da naplate. Žena od koje sam iznajmila apartman ispričala mi je da je ista agencija koja je prošle godine dovela na Zakintos turiste kad je izbila tuča u kojoj je poginuo Amerikanac, i kod nje dovela haotičnu grupu, uglavnom mladih. Bili su glasni i bahati, uspeli su da izazovu tuču u centru grada i slomili su ruku nekom čoveku. Kad je došla policija da ih uhapsi, sa mladićima su u sobi zatekli prostitutku i heroin – ispričala je svoje iskustvo čitatateljka „Blica“ Ivana I.

Maslinovo ulje po jastucima i dušecima

Još jedan slučaj osionosti i bahatosti zgrozio je ljubitelje Grčke. Srpski turisti koji su prošle godine bili na odmoru u jednom letovalištu u Grčkoj odlučili su da se osvete vlasnicima vile u kojoj su boravili, nezadovoljni internet konekcijom.

Maslinovo ulje po celom apartmanuFOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Maslinovo ulje po celom apartmanu

Oni su, naime, kompletan nameštaj u apartmanu ispolivali maslinovima uljem. „Stradali“ su tako kreveti, jastuci, posteljina, pa čak i fioke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *