10 tradicionalnih najpoznatijih grčkih dezerta

Grčka kuhinja je dosta slična sa našom, a najvećim delom se prepliće sa turskom kuhinjom. Zbog toga su šećer, orasi i mleko u prvom planu kao u Turskoj. Nećemo da ulazimo šta je čije, nego da uživamo u carstvu slatkiša, ili bolje rečeno u carstvu šećera.

NAPOMENA: Ako ste na dijeti, nemojte čitati ovaj tekst!

Kourabiedes (gurabije) kolačići

Ovo su u osnovi kolačići od oraha, mekani iznutra, i uvaljani u puno šećera u prahu. Mogu da se kupe u pekarama i u lokalnim poslastičarnicama. Kada ih probate, nećete moći da se zaustavite.

Kourabiedes kolačići
Kourabiedes kolačići

Portokalopita

Čuvena pita od pomorandže čije je poreklo sa Krita. Sastoji se od više slojeva testa, pomorandže i ukusnog grčkog jogurta. Izuzetno sočan i kaloričan kolač od koga možete, pošteno da se najedete.

Portokalopita
Portokalopita

Theeples kolači

Ovaj kolač je možda manje poznat, ali je odličan grčki dezert. Pravi se od tankog testa, koji se urola, ili savija na trake i tako se prži u ulju. Posle toga se umače u sirup sa medom, a postoje i razne varijacije u koje idu orasi, pistaći i slično.

Theeples kolači
Theeples kolači

Halva

Halva je popularni desert u svim orjentalnim kuhinjama na Balkanu i istoku, a posebno u severnim delovima Grčke. Grci ih prave od griza, susama, putera i puno šećera. Po našem mišljenju je najbolja sa bademima i pistaćima.

Halva
Halva

Galaktoboureko

Ova mlečna pita je jedan od najpopularnijih tradicionalnih dezerta, poznata po tome da treba dosta vremena za njenu pripremu. Liči na naš burek. Svi se slažu da je ova pita i više nego vredna truda. Pravi se od slojeva testa, mleka i slatkog sirupa.

Galaktoboureko
Galaktoboureko

Kataifi (Kadaif)

Da li je bolji grčki ili turski uverite se i sami, ali ovo je takodje vrlo zastupljena poslastica. Sitni rezanci od testa, se urolaju, u unutra se stave seckani orasi. Sve to se zajedno peče u pećnici, i kada se prohladi, prelije se slatkim sirupom od meda.

Kataifi (Kadaif)
Kataifi (Kadaif)

Kokakia

U našem slobodnom prevodu ovo bi bila kremasta puslica. Mali kolačići koji su punjeni sa mlečnim kremom i preliveni glazurom od čokolage. Preporuka za sve ljubitelje čokolade.

Kokakia
Kokakia

Loukoumades

Svi na plaži ste verovatno već sto puta čuli za loukoumades od lokalnih prodavača sa korpama koji viču na sav glas i sigurno ste nekada i kupili krofnu, pa nama izuzetno skupu, ali kako odoleti. Loukoumades su zapravo male krofnice pržene u dubokom ulju, i natopljene sirupom od meda i šećera. Izuzetno su sočne i ukusne. Na nekim mestima, ide i dodatni preliv od čokolade.

Loukoumades
Loukoumades

Grčka baklava

Baklava se pravi u raznim oblicima, ali osnova je ista. Tanke kore, sa puno oraha, prelivene šećernim sirupom sa malo limuna.

Grčka baklava
Grčka baklava

Melomakarona

Melomakarona je najpoznatiji grčki dezert koji se jede za Božić. To je sezonski tradicionalni slatkiš koji čine mekani kolačići, natopljeni šećernim sirupom i medom, koji su prekrivenim seckanim orasima.

Melomakarona
Melomakarona

Ovo su samo od nekih poslastica, jer ima Grčka još mnogo tradicionalnih kolača, vrhunski čokoladnih i voćnih torti, grčke jogurte sa voćem ili medom, domaće sladolede i slično. Uživajte!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *