Florina

Florina

Florina se nalazi u severozapadnom delu Grčke u neposrednoj blizini granice sa Makedonijom. Ovaj region karakteriše vrlo lepa priroda u kojoj se izdvaja planinski predeo i zapanjujuće lepa jezera. Poslednjih godina ova oblast postaje sve atraktivnija za turiste, a naročito sam grad Florina jer ga posećuje veliki broj studenata.

Kuće različitih perioda i stilova mogu se naći po celom gradu. Centar grada odiše popularnim eklektičnim elementima (ART DECO). Ovaj stil karakterišu dekorativni elementi spoljnih površina i lepo isklesana drvena vrata. Florina je vrlo prijatno mesto. Istovremeno, to je jedino mesto odakle možete autobusom otići do Prespanskog jezera. Ono što je naročito privlačno je lep mali skijaški centar u Vigli.

Istorija Florine

Ovom regijom su vladali veliki narodi različitih verskih ubeđenja. To je ostavilo traga u svim oblastima. Smenjivala se vladavina Makedonaca, pa zatim Rimljana, ali i kolonista koji su nadirali sa istoka. Tako su se prvi put pojavili i Jevreji u ovoj oblasti. Tokom 4. veka naše ere Rimsko carstvo je podeljeno na dva dela. Istočni deo, Vizantija, preuzeo je kontrolu nad Makedonijom. To je imalo pozitivan efekat na njegov dalji razvoj. Do 7. veka nove ere, stanovništvo Florine je napredovalo u svakom pogledu. Od tog vremena slovenski narodi su počeli da naseljavaju ovo područje, uz dozvolu vizantijske vlasti. Ova plemena formirala su male slovenske enklave.

Sloveni živeli mirno u evropskim provincijama Vizantijskog carstva, a mnogi od njih su se helenizovali, odnosno asimilirali, utopili u grčki narod. Florina je pala u otomanske ruke krajem 14. veka. Turci su svojim dolaskom izazvali velike promene u stanovništvu. Hrišćani su tako napustili ravnice tražeći utočište u planinama, a ekonomska i intelektualna elita pobegla je na zapad. Istovremeno, turska populacija se preselila u Centralnu Makedoniju.

Do 18. veka, gradsko stanovništvo predstavljalo je mešavinu Turaka, Albanaca, Grka i Bugara. Nakon makedonske borbe i Balkanskih ratova 1912-13, područje se oslobodilo otomanskog jarma , posle dominacije od pet vekova.

Kako do Florine

Autobus: Postoje svakodnevne linije do Atine, Soluna, Kozani, Prespanskim jezerima. Takođe, postoje autobusi prema Albaniji do luke u blizini graničnog mesta Kristallopigija.

Voz: Odlična komunikacija sa Solunom. Postoji nekoliko vozova dnevno u oba smera.

Takođe, u ovom gradu postoji i privatni aerodrom.

Mali gradovi ove regije su i: Ammochori, Amideo, Armenochori, Filotas, Levaia itd.

Klima

Zbog konfiguracije tla gde su zastupljene planine, ravnice i jezera klima je vrlo šarolika, odnosno ima i zima sa snegom (što je vrlo dobro za ski centre i skijaše), kao i plodnih oranica u ravnicama.

 

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 2.23 ( 2 votes)

Pročitajte...

Neohori

Neohori je malo i tiho selo. Nalazi se iznad jezera Plastiras. Naselje je nekada bio prestonica Agrafa …

Kerasia

Kerasia je lepo selo Kerasia je izgrađeno na privilegovanom mestu i ima predivan pogled na reku i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

8 + 7 =