Diaporti plaža i ostrvo Pounta, Sitonija

Foto: www.sithoniagreece.com

Poseban dragulj Sitonije je svakako poluostrvo Diaporti. Istočni deo plaže Diaporti je najvećim delom stenovit, dok na jugu i zapadnom delu ima nekoliko uvalica sa kamenjem sive i zelenkaste boje.


Plažu Diaporti naćićete ako posle Porto Carrasa, skrenete desno sa glavne magistrale i idite na jug sve do obale. Posle 100 metara se put grana. Ako skrenete desno, pratite put do obale i skrenite levo do Vahti plaže. Zatim pratite zaliv sa desne strane i to će vas odvesti na plažu Diaporti. Ako skrenete leve sa puta, pratite put pravo do plaže Stiladario. Na plaži skrenite desno do Vahti plaže i nastavite kao što je objašnjeno u predhodnim rečenicama.

Na ovom mestu očekuje vas nešto nesvakidašnje i vrlo interesantno, prirodni fenomen. O čemu se radi? Deo kopna, Grci ga zovu Pounta, u vreme oseke peščanim sprudom povezan je sa ostatkom kopna. U vreme plime ili velikih talasa Pounta postaje ostrvo. Preko prevlake može se preći, ono na šta treba da se obrati pažnja je blagovremeni povratak kako ne bi ostali na drugoj strani. Doživljaj i iskustvo koje svakako treba sebi omogućiti uz sasvim jasno sagledavanje moći prirodnih sila, vode, meseca, morskih struja i peska kao materijala podložnog njihovim uticajima.

Ostrvo/ poluostrvo Pounta se prostire 1km u dužinu, na najširem delu ima oko 450m. Na njemu se nalazi nekoliko uvalica i plaža orjentisanih na sve četiri strane sveta. Za one koji su manje hrabri preporučujemo čamac kojim se može preći na drugu stranu.


Diaporti plažu čine 3 male šljunkovite plaže na rtu poluostrva Sitonija. Voda u blizini obale je veoma jasna i čista za kupanje zbog stenovitog dn. Plaže su neorganizovane što znači da nemaju turističkih sadržaja pa je naša preporuka da sve ponesete sa sobom. Peškire, hranu, vodu i da se upustite u avanturu.

Diaporti plaža i ostrvo Pounta, Sitonija – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *