Seres

Seres

Opšte informacije

 Prefekturu Serres krase izuzetne prirodne lepote, jedinstveni arheološki lokaliteti i impresivni istorijski spomenici. Ima vizantijskih zamkova, manastira. Dodatna atrakcija su zimski sportovii skijaški centar Laidia. Izvor lekovite vode privlači dosta turista u mesto Negrita.Prefektura je izuzetno razvijena i privlači mnogo posetioca, posebno tokom zime.Serres je glavni grad prefektura pod istim imenom. To je moderan, živ grad i komercijalni centar šireg regiona. Odlikuju ga široke ulice i trgovi i vrlo lepo projektovan spoj starog i novog dela grada. U severnom del grada, u borovoj šumi nalaze se ruševine drevnih Akropolja i vizantijski dvorac. Oni su svedoci bogate istorije ovog regiona. Crkva Svetom Nikoli iz 14. Veka ima prelepe mozaike. U klancu, u blizini grada nalazi se manastir Timios Prodromos (Svetog Jovana Krstitelja), sa freskama različitih perioda. Ipak, Seress je moderan glavni grad i stalno menja svoj pejzaž, koji svakako vredi videti.

Istorija Serresa

Grad Serres se nalazio na raskrsnici glavnih linija komunikacije sa Evropom. Nebrojene vojske i narodi su prošli ovim putem. Grad se prvi put u pisanoj istoriji pojavio u ranom 5. veku pre nove ere, kada ga je Herodot pomenuo u svojim spisima.  U toku 5. veka nove ere, grad se pominje kao sedište Episkopa, dok je početkom 6. veka to bio najvažniji grad pokrajine vizantijske države. Tokom vizantijskog vremena Seres postao centralno mesto velike tvrđave koju je vizantijska imperija sagradila da bi čuvala severnu granicu CarstvaTokom srednjeg veka, oblas Seress je često rušena, ponekad čak i potpuno uništena. Menjala je vladare od Bugara, krstaša pa i Srba neko vreme, do okupacije osmanlijskog carstva u 14 .veku.Tokom poslednjih vekova turske okupacije, grad je postao trgovački centar. Razvija se kao trgovački, kulturni i obrazovni centar. Nivo obrazovanja i pismenost su znatno povećani. Serres je prvi grad u tursko-evropskoj oblasti u kome je osnovan univerzitet. U obrazovnom pogledu ova oblast je otišla mnogo dalje od Grčke i ispostavilo se da je vitalna sila u obrazovanju i kulturnom buđenju grčkog naroda. Zatim dolazi period I i II svetskog rata, kada je ova prefektura bila pod naletom Nemaca, fašista i završetkom II svetskog rata počela svoj novi život.

Gradovi i sela Serresa

Oblast odlikuje veliki broj sela čiji stanovnici neguju tradiciju kada je u pitanju kultura, običaji i kuhinja. Kako ima mnogo spomenika, prirodnih lepota – pećina, kanjona i arheoloških lokaliteta pravo je uživanje boraviti u nekom od privatnih smeštaja, gde imate priliku da probate mnogo domaćih specijaliteta kakvih nema u drugim oblastima.  Selo Gazoros u kom se gaji duvan, selo Kerkini blizu istoimenog jezera, selo Monoklissia poznat po svojim tradicionalnim običajima , turističko odmaralište Nea Kerdilia, poljoprivredna zaseok Neos Skopos, kanjon u Nigriti i lep grad na samoj granici Sidirokastro su mesta koje definitivno vredi posetiti. Posebno grad Sidirokastro koji je veoma lep grad, izgrađen na obalama reke Kroussovitis sa neverovatnom okolinom sa obiljem vegetacije, potocima, vodopadima, mostovima, crkvama i manastirima .

 Kako do Serresa

Ako se odlučite da u ličnoj režiji putujete u ovu oblast, dočekaće vas odlična infrastruktura, dobro organizovana saobraćajna mreža, ljubazni domaćini. Možete putovati i autobusom, jer je odlična veza sa čitavom Grčkom i svim gradovima počev od Soluna do Atine.

Jezero: Kerkini

Manastiri : Iera Moni Agias Kyriakis, Moni Eikossifonissis, Moni Timiou Prodromou Seron

Planine: Agistro, Kerkini, Mavrovouni, Menikio, Paggaio, Vrontous Mountains

Luka: Nea Kerdylia

Reke: Angitis, Strymonas

Arheoloska nalazista:Akropoli, Akti Neon Kerdylion, Ano Christos, Ano Symvoli, Chionochori, Chryssopigi, Exochi, Kalochori, Kefalochori, Krinos, Kryopigi, Limani, Logari, Loutra, Marmaras, Nea Amfipoli, Oreskia, Panagia, Rachi, Sarakatsaneiko, Schistolithos, Stathmos Sidirokastrou, Sykia, Sykia Serres, Theodorio, Thrakiko, Variko

Ski centar: Lailias

Mali gradovi: Alistrati, Ano Poroia, Dassochori, Dimitritsi, Draviskos, Heraklia, Kerkini, Krinida, Lefkonas, Mavrothalassa, Megalochori, Mitroussi, Nea Zichni, Neo Souli, Neochori, Neos Skopos, Nigrita, Paleokomi, Pentapoli, Proti, Provata, Rodolivos, Skotoussa, Skoutari, Strymoniko, Terpni, Valtero, Valtotopi, Vamvakofyto, Vironia

Gradovi: Serres, Sidirokastro

Seres – mapa

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *