Janjina

Janjina srce Epira

Janjina je glavni grad Epira. Nalazi se na 480 m. nadmorske visine i okružen je planinama Tomaros (sa juga) i Mitelkeli ( sa severa) uz obale jezera Pamvotida (kod nas se to jezero zove i Janjinsko jezero).

Odlikuju ga takve prirodne lepote, da mnogi turisti kažu kako su se u ovaj zaljubili na prvi pogled. To je zbog njegovih specifičnosti i prirodnom okruženju u kome se nalazi.

Odlikuju ga prirodnost, čistota, mir, čist vazduh, lepa priroda, dobroćudni meštani i domaći prirodni proizvodi (jer je zdrava hrana jako bitna). Takođe, oblast karakteriše odlična infrastruktura, niz rekreativnih i zabavnih objekata, ulice su pune života, sa mnogo radnji i suvenirnica, taverni, prodavnica dobre domaće hrane.

Prilikom ulaska u grad pogled pada na Univerzitet u Janini sa više od 12.000 studenata. Ako se odlučite da provede odmor u Janjini, pored prirodnih lepota i odlične atmosfere, možete posetiti mnogo istorijskih spomenika.

Kroz gradsku arhitekturu provlače se sećanja na prošla vremena. Predivan dvorac, džamije, vile, stari grad, gde svaki kutak govori o svojoj prošlosti i sadašnjosti

Istorija grada

Veći deo istorije Janjine je postao poznat po legendama i predanjima. Grad je još od vremena Ali Paše i Kira Frosinija mesto gde hrišćani, Jevreji i muslimani naizmenično vladaju. Ime potiče još iz 10. veka pre nove ere, kada je pomenuto u zvaničnim dokumentima. Nakon osvajanja Konstantinopolja od strane Franaka, naselile su se mnoge aristokratske porodice, pa se grad pretvorio u kulturni centar. Stanovnici su živeli udobno i uživali brojne privilegije.

1430, kada je grad pao pod vladavinu Turaka. Građani su bili slobodni, crkva je nastavila da radi, a vladika je zadržao svoju moć u zamenu za predaju grada bez otpora. Stanovništvo grada činili su hrišćani, Jevreji i muslimani i živeli su vrlo mirno i skladno. Tokom ovog perioda, Janjina je procvetala i ekonomski i kulturno.

Stanovnici su prodavali srebro, kožu, krzno i svilu po trgovinama nekoliko gradova na Balkanu i u većim gradskim centrima zapadne Evrope. Grad je bio naselje od 40.000 ljudi, sa 16 džamija, 18 islamskih grobalja, dve sinagoge, Jevrejsko groblje i 6 hrišćanskih crkava. Harmoničan suživot je prekinut 1788, kada je Ali Paša došao na vlast i počeo da proganja netursko stanovništvo. On je proširio teritoriju svoje imovine, dok se njegova slava proširila širom Evrope.

Posle oslobođenja grada u 1913. nastavljen je višedecenijski ekonomski pad oblasti.

Tek od kraja 60-ih, uglavnom zbog osnivanja Univerziteta, ekonomija grada se popravila.

Arhitektura Janjina

Šetajući po gradu, primetićete da je većina zgrada u skladu sa tradicionalnim karakteristikama urbanog ritma. Veliki je broj šetališta, uz koje se nalaze brojne radnje, kafići i barovi. Skoro svi oni su puni studenata i mladih ljudi, a svakog petka i subote, zabava traje do zore.

U centru grada se nalazi gradska skupština izgrađenja po naredbi Osman Paše. Projektovao je arhitekta Pantelis Melirrito 1900.g. u čast godišnjice sultana Abdul Hamita. Sa sve 4 strane nalazi se amblem sultana, ali su dodati i građevinski elementi neoklasicizma, Mediterana i orijentalnog stila.

Savetujemo vam da počnite istraživanje grada sa zamka Janjine. Unutar tvrđave nalazi Stari Grad, koja zaslužuje vašu pažnju. U severozapadnom delu dvorca ćete videti džamije Aslan Paše. Tu je grad muzej, koji je detaljno priča o harmoničnom suživotu tri zajednice. Grčka tradicija predstavljena je kroz predmete za domaćinstvo, nakit, nameštaj i tradicionalne kostime. Jevrejska prošlost prikazana u rukopisima koji pripadaju lokalnoj sinagogi. Muslimansko stanovništo i kultura vide se u svetim knjigama, drvenom nameštaju, dekorativnim tkaninama i vezu.

Džamija, osnovana 1618, smatra se jednim od najočuvanijih u Grčkoj. Unutrašnjost je tipičan primer turske umetnosti. Posebno je impresivan dizajn niša, dekorativnog maltera i kupole. Pored džamije se nalazi zatvor Ali Paše.

Ostale zgrade koje ćete videti je studentska biblioteka, staklena bašta i zgrada u kojoj je ranije bila smeštena konjica Ali Paše. Hamam, koji se nalazi južno od biblioteke, jedini postojeći u regionu Epiru.

Vizantijski muzej na jugoistoku ima 7 soba na prvom spratu, gde ćete videti stvari iz ranohrišćanskih post-vizantijskih vremena. Pored toga, izložene su verske relikvije i ikone iz 16. veka. Takođe, obratite pažnju na istorijske rukopise i štampane knjige iz 15. veka. Tu su i eksponati koji prikazuju evoluciju vizantijske umetnosti u 17., 18. i 19. veka.

Ne propustite kolekciju nakita od srebra u Vizantijskom muzeju, koja se nalazi staroj zgradi koja je ranije bila trezor. Videćete sekularne i crkvene objekte. U Janjini se nalazi jezero Pamvotida i živopisno ostrvo na sredini jezera na kom živi oko 100 porodica.

Tu možete posetiti manastir Svetog Pantelejmona. Na zapadnoj strani ostrva je manastir Svetog Nikole.

Posebno je impresivan mural koji se nalazi na levoj strani od ulaza, koji prikazuje Platona, Aristotela, Solona, Tukidida, Apolonija i Plutarha. Jedna od atrakcija je ukusno pecivo i slatkiši. Na obali se nalazi veliki broj taverni i restorana koji služe žablje batake i ribe iz jezera.

Janjina danas

Janjina danas ima oko 70.000 stanovnika. Stanovništvo je uglavnom grčko. Janjina je oduvek bila razvijen zanatski centar, a to je i danas (juvelirstvo, kujundžijstvo, suveniri). Grad je poznat po fabrici mineralne vode i kao središte proizvodnje feta sira.

Kako do Janjine

Grad je važno saobraćajno čvorište u Grčkoj. Južno od grada prolazi savremeni auto-put Ignjacija, a u blizini grada je i Aerodrom Janjina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *