Kozani

Kozani

Kozani prefektura se nalazi u zapadnom delu Egejske Makedonije u Grčkoj. U blizini se nalazi veštačko jezero Politifos i reka Bistrica (Aliakmonas). Grad se nalazi na 710 m nadmorske visine. Okružen je šumovitim planinama Pierija, Vermio, Askio i Vurinos.

Kroz istoriju ova oblast je bila značajna kao trgovinski centar i mnogo je doprinela povezivanju sa trgovinskim centrima Balkana. I danas je među najprosperitetnijim oblastima grčke pokrajine, pa je najvažniji privredni centar ovog dela Grčke. U celoj oblasti je razvijena rudarska industrija – iskopavanje uglja. Zato je prefektura i energetski centar, pre svega zbog svog rudnog blaga. Takođe, grad ima univerzitet od 15000 studenata, koji se uglavnom bavi tehnološkim naukama.

Danas grad ima oko 50 000 stanovnika, čiju većinu čine Grci.

Istorija

Kozani ima veoma dugu istoriju i nedavna iskopavanja su pokazala da grad postoji još od vremena neolita. Tokom vladavine Filipa II Makedonskog, oblast je nazvana Eleimia. Pretpostavlja se da su grad osnovali hrišćani, ali su kasnije njim dugov vladali Turci – bio je deo Osmanlijskog carstva.

Vladar grada je zahvaljujući rodbinskim vezama sa sultanom obezbedio privilegije gradu, pa je grad bio pošteđen razaranja I progona stanovništva što je omogućilo ekonomski razvoj i urbanizacija u 17. veku . 1923. u toku razmene stanovništva između Grčke i Turske, oko 1.400 grčkih porodica iz Male Azije nastanilo se u Kozani.

U 20. veku, grad je rastao I razvijao se izuzetno brzo, jer su rezerve lignita iz ove oblasti počele da se koriste za proizvodnju energije, pa je Kozana postala glavni proizvođač električne energije u Grčkoj .

Kako do regije Kozani

Pored grada prolazi savremeni autoput koji je po značaju na drugom mestu u Grčkoj. Grad ima železničku stanicu, pa je vozom lako stići do Soluna, ali I drugih destinacija u Grčkoj. Takođe, grad ima i aerodrom Filipos, pa avionom možete do Atine.

Klima

Klima je planinska, oštra, pa su zime hladne, a leta blaga bez visokih temperatura.

 

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 2.5 ( 2 votes)

Pročitajte...

Neohori

Neohori je malo i tiho selo. Nalazi se iznad jezera Plastiras. Naselje je nekada bio prestonica Agrafa …

Kerasia

Kerasia je lepo selo Kerasia je izgrađeno na privilegovanom mestu i ima predivan pogled na reku i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

1 + eight =