Kilkis

Kilkis

Kilkis (Kukuš) (grčki: Κιλκίς) je industrijsko središte u regiji Cetnralne Makedonije, Grčka. Po popisu stanovništva iz 2001. godine grad je imao 17 430 stanovnika ( a grad sa širom okolinom 24 812 stanovnika).

Kilkis (Kukuš) je glavni grad prefekture Kilkis i sedište eparhije.

Istorija

Prema arheološkim nalazištima koja su otkrivena u različitim regionima ove oblasti, kao i delima antičkih istoričara (Homera, Herodota, Tukidida, Stravona) Kilkis je naseljen još od praistorije. To su drevni regioni Migdalia, Kristonia, Vottiaias i Paionias.

U modernim vremenima odnosno do 1913, okolina Kilkisa je uglavnom naseljena Bugarima. Posle oslobođenja Kilkisa, 1913.g. grad je naseljen grčkim izbeglicama uglavnom iz Stromnitsa u Trakiji, sa Kavkaza i iz Male Azije. Ove migracije stanovništva stvorile su višenacionalnu i multikulturalnu sredinu. Običaji su sačuvani i svake godine se oživljavaju kroz nekoliko kulturnih manifestacija.

Danas, regija Kilkis ima razvijenu poljoprivredu i stočarstvo, sa visoko razvijenom proizvodnjom žitarcia, duvana, pamuka. Zbog razvijenog stočarstva odlično je razvijena industrija mlečnih proizvoda.

Od 1980-ih prefektura ima i jak industrijski sektor, uglavnom nakon uspostavljanja industrijske zone. Istovremeno postoji i stara industrijska zona Nea Santa, kao i industrijski park Polikastro. Od kraja 1990-ih, naglo je počeo da se razvija seoski turizam, naročito u planinskim oblastima regije.

Turističke destinacije

Kilkis ima manastir Panagia Goumenissa koji je tesnoj vezi sa manastirom Iviron Svete Gore sa ikonom čudotvorne Bogorodice. Arheološki muzej u samom gradu Kilkis: sadrži brojne eksponate iz praistorijskog, helenističkog, rimskog i vizantijskog perioda.

Čuvene pećine i crkve Agios Georgios dvorac iz perioda Vizantije Paleo Ginaikokastro, koji je je sagrađen u 13. veku od strane cara Andronika Paleologa.

Prirodni pejzaži su izuzetni lepi, jezera (Doirani Pikrolimni), reke, Kroussia planine sa prirodnim vodopadima Skra.

Kako do Kilkisa

Odlična infrastrukura, auto put. Autobuske linije koje vode ka Soluni, Atini. 20 km od grada nalazi se aerodrome Nea Kavala Polykastro.

Klima

Kontinentalna klima, sa blagim zimama i isto takvim letima.

Smeštaj

Birajte između hotelskog i privatnog smeštaja, uz dobru hranu (tradicionalni specijaliteti) u lokalnim tavernama. Domaćini su gostoljubivi. Najpoznatiji je hotel Habitat.

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući turisti znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Neohori

Neohori je malo i tiho selo. Nalazi se iznad jezera Plastiras. Naselje je nekada bio prestonica Agrafa …

Kerasia

Kerasia je lepo selo Kerasia je izgrađeno na privilegovanom mestu i ima predivan pogled na reku i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

two + one =