Regija Beocija

Regija Beocija

Beocija ili Beotija (grč. Βοιωτία) bila je jedna od tradicionalnih oblasti antičke Grčke, severno od istočnog dela Korintskog zaliva. Na jugu se graničila sa Atikom i Megaridom, na severu sa Lokridom Opuntskom i Euripskim moreuzom, a na zapadu s Fokidom. Kopaidsko jezero se nalazilo u središtu Beotije i pripadalo je grupi velikih jezera.

Današnja Beotija (Prefektura Beotija) je prefektura moderne grčke države i obuhvata skoro u potpunosti isto područje kao i tada.

Beotija je imala važnu ulogu u grčkoj mitologiji i to pre svega grad Teba, a sa svojim kadmejskim stanovništvom, u brojnim grčkim mitovima je predstavljena kao važan centar vojne moći. Orhomen, rodni grad Minojaca, pominje se kao veoma značajan trgovački centar, a Teba je bila i rodno mesto mitskoga junaka Herakla.

Grad Graja (grč. Γραία), što znači stara ili drevna, bio je najstariji grad u Grčkoj, a Graikos (grč. Γραικός), Grk ili grčki, povezuju s terminom Graja. Još je Aristotel pisao o ovom gradu i prema njegovim zapisima grad je osnovan pre velikog potopa, a podaci o poreklu grada Gaje nalaze se i na mermernom natpisu iz perioda između 267. i 263. godine pre nove ere. Grad Graja takođe pominju i pesnici i istoričari kao što su Homer, Pausinije i Tukidid.

Arheološka istraživanja koja su sprovedena na teritoriji Beotije otkrila su mnogobrojne spomenike mikenske kulture. U mnogobrojnim mitovima koji se odnose na Beotiju, pored velikog broja najstarijih plemena koji su nastanjivali Beotiju, pominju se i Minoji.

Najznačajnije naselja su bili Orhomen i Teba.

U Beociji, zahvaljujući posebnom ekonomskom razvoju ove oblasti, nije bilo socijalnih prevrata koji su karakteristični za razvoj grčkih polisa u 7. i 6. veku pre nove ere. Tako je u plodnoj Beociji osnovu privrede činila zemljoradnja, posebno uzgoj žitarica. Bilo je razvijeno i stočarstvo, Međutim, trgovinska razmena je zavisila od poljoprivrednih proizvoda, jer je zanatstvo bilo slabo razvijeno. Raslojavanjem stanovništva na bogate i siromašne, pojavili su se prvi zakoni pa tako kao primer možemo navesti Aristotelove zapise u kojima se kaže da je početkom 7. veka pre nove ere donet je zakoj kojim se nalaže porodici koja ima više dece nego što iznosi broj deonica koje joj stoje na raspolaganju, tada je otac dužan, pod pretnjom smrtne kazne, da prekobrojno dete preda nekom ko za njega bude hteo da plati bar mali iznos.

Politički život Beotije je karakterističan po savezu beotskih polisa, u kome je rukovodeća uloga pripadala Tebi, najvećem beotskom gradu. Postojanje Beotskog saveza je važana činjenica u istoriji Grčke. U Beociji je postojala amfiktionija, tj. savez susednih polisa koji je sklopljen radi što bolje i efikasnije zaštite zajedničkih svetilišta – hrama Posejdona i hrama Atine Itonske.

Bogatu istoriju ove prefecture možete istražiti u dokolici ili između dva odlaska na plažu. Mnogo toga treba posetiti i bilo bi dobro da napravite plan puta pre odlaska, da ne propustite neko važno istorijsko mesto.

Plaže su lepe, razuđene, peščane I šljunkovite, sa dosta zelenila i mnoštvom taverni. Provod vam garantuje dobra hrana, Grčki specijaliteti i tradicionalna muzika. Duž obale ima odličnih hotela sa tri i više zvezdica, sve zavisi od toga koliko novca želite da potrošite, da li putujete svojim automobilom ili nekim drugim prevoznim sredstvom. Atina je relativno blizu, pa možete i tako planirati svoje letovanje.

Klima je blaga, leti su tople noći, dani uglavnom vedri i bez padavina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *