Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Pijace u turističkim regijama Grčke

Možda pijace više nisu ono što su nekada bile, ali i dalje su vrlo popularne u turističkim mestima, kako kod turista tako i kod domaćeg stanovništva. Večiti sanjari kažu da pijaca oslikava dušu grada a mi mislimo da su pijace u ovim regijama posećene prvo iz radoznalosti pa tek onda zbog nižih cena voća I povrća, garderobe I stvari za kuću.

Pijačni dan u Leptokariji je utorak. Pijaca nije baš velika nekih 30 tak metara je i to na glavnom putu koji preseca Leptokariju odnosno donji i gornji deo. Nema potrebe da se budite za pijacu u šest sati, jer se prodavci oko osam tek raspakuju, nema potrebe ni da kupujete previše na pijaci osim ako ne želite nešto sami da kuvate, jer su cene skoro iste kao i u Marketima. Voće je skuplje nego ono koje možete da kupite uveče dok se šetate, recimo breskve 1kg su 1 euro, groždje 2 eura, dok uveče možete kupiti 2kg za euro bresaka i groždja. Riba je nešto skuplja nego na Halkidikiju. Hobotnica je 10 eura, a jedina riba koja je jeftinija su girice 4 eura kilogram, cena ostalih riba se kereće od 7-8 eura pa čak do 12 eura po kilogramu. Masline su skuplje nego u Lidlu, ali su u rinfuzi, kada ih kupite prodavac vam ih vakumira . Začini su upakovani i kreću se od 1,5 eura po 100g pa do 2 eura u zavisnosti koji začin želite. Sveže povrće, direktno od proizvodjača, takodje nešto skuplje nego u Lidlu za oko 0,5 eura.

Na Tasosu postoji samo jedna pijaca i to u mestu Prinos na zapadnoj obali. Otvorena je ponedeljkom od 8 do 14h. Veoma je velika i posećena. Ovu pijacu posećuje stanovništvo sa čitavog ostrva, ali i brojni turisti. Cene voća i povrća su vrlo malo niže u odnosu na supermarkete.

Pijačni dan u Kavali je subota. Pijaca u Kavali je poznata po veoma povoljnoj garderobi pa se na ovu pijacu dolazi iz svih mesta u severnoj Grčkoj.
Između Asprovalte i Vrasne otvara se ponedeljkom velika pijaca, a u Stavrosu je četvrtkom (u starom delu Stavrosa).

Što se tiče Sitonije u Nikitiju je pijačni dan u petak, u Neos Marmarasu i Agios Nikolaosu u četvrtak, u Sikiji i Poligirosu subotom, a u Ormiliji ponedeljkom.
U Nikitiju postoje 4 velika supermarketa koji su odlično snabdeveni, ali i pored toga, pijaca koja se otvara petkom vrlo je posećena. Pijaca je velika i na njenom početku su tezge sa sadnicama voća i povrća i cvećem, a zatim se nižu tezge sa voćem i povrćem. U tom delu pijace se prodaju i različite vrste meda, riba, meso, sirevi… Ponuda voća i povrća je velika, a cene su niže nego u piljarama u gradu. Prodavci prihvataju i cenkanje.

Ono što je interesantno je da na Kasandri u popularnim letovalištima nema otvorenih pijaca, pa tako meštani Pefkohorija, Haniotija i drugih turističkih mesta odlaze u Kasandriju u kojoj je pijačni dan utorkom. U Nea Mudanji pijaca se otvara sredom, a u Nea Kalikratiji utorkom.

U Jerisosu na Atosu pijačni dan je utorak.

Na Lefkadi ne postoje pijace za snabdevanje, ali možete posetiti pijacu u Prevezi koja se održava subotom, u blizini stadiona.

Exit mobile version