Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Messinia

Messinia

 

Kalamata je glavni grad i glavna luka Messinia regiona Peloponeza. Kalamata je jedan od najdarovitijih gradova u Grčkoj, zahvaljujući svom geografskom položaju. Nalazi se u srcu Mesinian zaliva i u podnižju planine Taigetos.Stari grad je izgrađen oko zamka iz 13. veka, veoma je slikovit i poznat kao grad maslina i kao kapija veličanstvenom Mani. Aerodrom, železnica, luka i autobuska stanica čine ga transportnim centrom, ali istovremeno i kapijom ka jugu Peloponeza.

Istorija regije Messinia

Ime grada je nastalo od reči “Kala ommata” što znači lepe oči na grčkom. Kalamata, za razliku od mnogih drugih grčkih gradova, ne datira iz klasičnih vremena. Grad je igrao važnu ulogu u ratu koji je vođen za nezavisnost, kada je 23. marta 1821. dva dana pre početka pobune, grupa nestrpljivih Kalamaćana masakrirala lokalne Osmanlije u snu. 1825. Turci su okupirali grad i uništili ga pod komandom Ibrahima paše.

Kalamata je obnovljena 1830. i od tada drži primat jedne od najvažnijih luka u Sredozemnom moru. Posle Drugog svetskog rata, zbog političkih problema, Kalamata, kao i većina gradova na Peloponezu, je bio isključen iz razvojnih planova, u korist severne Grčke. To je bio veliki udarac za lokalnu ekonomiju, što je rezultiralo padom značaja luke i grada.

Tek nakon ogromne štete izazvane zemljotresom 1986 (više od 10.000 kuća uništeno), lokalne vlasti i pojedinci udružuju svoje finansijske resurse kako bi promenili grad. Kalamata je sada potpuno oporavljen grad koji se razvio u moderan centar.

Kako do regije Messinia

Avion: Postoje tri nedeljna leta za Atinu. Aerodrom Kalamata nalazi 10.5km zapadno od grada u blizini Messini. Grad je takođe povezan avionom do Soluna i Herakliona dva puta nedeljno.

Bus: Relativno česte linije ka svim ostalim gradovima Peloponeza i ka Atini.Voz: Dnevno ka Aitini idu četiri linije (6½ časova), a postoji i odlična veza sa ostalim gradovima Peloponeza.

Trajekt: Postoji nekoliko linija iz Kalamata u Kastelli i ka Kritu preko Kithira.

Klima

Peloponez poluostrvo ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim, vlažnim zimama i toplim i suvim letima. Padavine su tipične u periodu od oktobra do marta.

Plaže su kao i većina Grčkih plaža šljunkovito peščane, tako da možete svakoga dana sebi naći drugačiju. Zajedničko im je to što imaju divnu, bistru vodu i okružene su zelenilom.


Exit mobile version