Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Krit – informacije

Krit – informacije

Krit je najpopularnije i najveće grčko ostrvo. Po svojoj veličini je peto na Mediteranu (posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra). Ima izuzetno zanimljiv geografski položaj jer se nalazi na raskršću Evrope, Azije i Afrike, okružen Libijskim, Egejskim i Jonskim morem.Glavni grad je Heraklion sa 140.000 stanovnika, a prema zadnjem popisu na Kritu živi oko 623.000 stanovnika. Krićani su specifični, i razlikuju se od ostalih delova Grčke. Krit je uvek bio država za sebe.

Ostrvo Gavdos koje se nalazi pored  jugozapadne obale Krita je najjužnija naseljena tačka Evrope. Klima na Kirtu je sredozemna, sa vrlo toplim letima. Pošto je ostrvo pretežno planinsko, na višim planinskim krajevima se oseća uticaj nadmorske visine i temperatura se postepeno smanjuje.

Visoki planinski lanci svojom prirodnom podelom formiraju 4 ostrvske provincije:

  1. Hania
  2. Retimno
  3. Heraklion
  4. Lasiti
Krit poseduje velike pogodnosti za svaku vrstu odmora. Obezbeđuje vrhunski smeštaj u luksuznim hotelima, ima odlično organizovan seoski turizam, smešaj u prirodi i bungalovima, aqua parkove, bogatu istorisjku riznicu spomenika i građevina, dužinu obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, sa nizom prelepih peščanih plaža od kojih 60-tak poseduje “Plavu zastavicu” za čistoću vode.

Na Kritu se razvila minojska civilzacija pre više od 4000 godina koja je bila prva  evropska civilizacija.

Važnija turistčka mesta: Retimno (Rethymno), Hanja(Chania), Georgiopoli (Georgioupolis), Agios Nikolaos, Heraklion, Hersonissos, Elounda, Jerapetra.

Najbolji period za posetu ostrvu: jun i septembar.Exit mobile version