Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Izleti na Kritu

Izleti na Kritu

Palata Knossos – Heraklion

Ovo je antička palata iz Minojske civilzacije koja predstavlja najveće i najbolje očuvano arheološko nalazište bronzanog doba, koja postoji samo na Kritu. Nalazi se 6 km od grada Herakliona. Smatra se da je ovo bio dvorac jednoga od najmoćnijih vladara na Kritu- kralja Minoja.Složenost građevine dovodi u vezu dvorac sa legendarnim “Lavirintom” i priči od Monotauru, koga je uspeo da pobedi legendarni Tezej. Prema legendi palatu u Knososu je sagradio atinski neimar Dedal.

U muzeju se nalaze razne iskopine sa ostrva medju kojima je najpoznatija glava bika sa zlatnim rogovima.

Napomena: cene su podložne promenama

Ulaznica u Knossos je 6 EUR.

Radno vreme od 08:00 -19:00

 

Poseta Lasiti i mestu Agios Nikolaos

Ovo je celodnevni izlet. Lasiti je plodna ravnica na Kritu. Obilazi se manastir Kera koji je poznat po svojim freskama. Ulazi se u ravnicu Seli, gde je pauza za kafu i fotografisanje. Obilazi se Dikti pećina za koju se veruje da je u njoj rodjen Zevs. Zatim sledi ručak u selu Mesa Potami. Vožnja do mesta Agios Nikolaos je nezaboravna. To je simpatično mesto sa puno taverni i vrlo bogatim noćnim životom.

Cena eskurzije oko 30 EUR. 

Samaria Gorge

Klisura Samarija je vrlo popularan izlet na Kritu pogotovo za sve one avanturističkog duha. Izlet počinje rano ujutro pešaćkom turom. Autobusima dolazite do platoa Omalos na 1250 m nadmorske visine, i kreće vrlo uzbudljivo pešačenje kroz Nacionalni park. Ova klisura se nalazi u sklopu Belih planina na zapadu Krita. Klisura Samarija je najduža klisura u Evropi, dugačka oko 18 km i sa dubinom do 300 metara. Na pojedinim mestima je vrlo uska, tako da je širina oko 2-3 metra. Pešačenje traje oko 5-6 sati kroz netaknutu prirodu, uz vrlo bogatu floru i faunu. Zadnja tačka je u mestu Agia Roumeli, gde se ukrcavate na brod sve do zaliva Sugija, gde vas opet čeka autobus.

Ovo je celodnevni izlet. Za ovaj izlet je potrebna solidna pešačka kondicija i udobna obuća. Ne preporučuje se deci ispod 6 godina, trudnicama i osobama sa zdrastvenim problemima.

Cena izleta: oko 40 eur

vožnja brodom 7,50 EUR

ulaz u nac. park 5,00 EURPostoji i laksa (kraća) varijanta ove pešačke ture gde se autobusom ide do mesta Chora Sfakion, pa zatim brodom do Agia Roumeli na jugu klisure. Odatle imate mogućnost da prepešačite samo najuži deo klisure. Tura se završava popodne.

Cena izleta: oko 30 eur

vožnja brodom 7,00 EUR

ulaz u nac. park 5,00 EUR

                   Ostrvo Gramvusa

Ovo je izuzetno atraktivno ostrvo. Na ostrvu ima oko 400 različitih biljaka od kojih je čak 26 endemskih i ima ih samo na Kritu. Takodje ima 98 različitih vrsta ptica od kojih je 20 zaštićeno a 14 je proglašeno vrlo retkim jedinstvenim primercima. Smatra se da je Homer Gramvusu opisao kao ostrvo sa bronzanim utvrđenjem na vrhu, gde je Eol živeo zajedno sa svojim sinovima i kćerima.

Na izlet na ostrvo polazi se autobusom u ranim jutarnjim časovima do pristaništa Kisamos na severozapadnoj obali Krita. Jednočasovna vožnja brodom i razgledanje pećina. Po dolasku na Gramvusu, odlazi se na plato visok 137 m, gde sledi obilazak venecijanske tvrđave (iz 16 veka). Potom odlazak u lagunu Balos gde će biti usidren brod. Plovidba čamcima do peščane plaže sa kristalno čistom toplom vodom. Dvočasovni boravak na plaži. Plaža je izuzetno pogodna za decu. Mogućnost obroka na brodu. Ukrcavanje na brod i plovidba do luke Kisamos u popodnevnim satima. Ovo je celodnevni izlet sa povratkom u večernjim satima.

Cena izleta je oko 25 EUR (bez ručka na brodu) 

Elafonissi plaža – Grčki Karibi

Ovo je izuzetno atraktivna i prelepa plaža. Nalazi se na mestu gde se spajaju Kritsko I Libijsko more. Plaža ima gotovo nestvarne boje sa koralno belim i roze peskom. More je tirkizne plave boje, sa izuzetno čistom vodom, zbog čega plaža poseduje Plavu zastavicu. Zbog svoje specifične tirkizne boje, imaćete utisak da se nalazite na nekom egzotičnom mestu, i odatle je I potekao naziv Karibi.

Elafonissi je plaža koja je od Hanije udaljena 76 km, do nje možete doći u u sopstvenoj režiji ako izmajmite auto. Postoje i autobusi koji svakodnevno vode do nje.Na ovu plažu sve požele da se vrate.

Santorini

Santorini je najatraktivnije vulkansko ostrvo u Egejskom moru. To je najslikanije ostrvo u Grčkoj.

Do Santorinija se može ići iz više mesta na Kritu brodovima, a postoji avion i privatne jahte, pa čak i helihopteri.

Ako idete iz Herakliona postoji brod koji vozi samo putnike, bez automobila. Brod ide u 09:45 ujutro i vraća se u 19:25. Radi samo leti, vožnja traje u jednom pravcu oko 2 sata.

Vreme je promenljivo tako da treba uvek proveriti satnicu na licu mesta.

Postoji klasična brodska linija Anek gde vožnja traje oko 7 sati sa stanicama koji polazi iz mesta Sitia.To je klasični brod sa kabinama, i garažom za motorna vozila. Na brodu postoje restorani, kafici, čak i bazen….Ovo je svakako dosta skuplja i sporija varijanta.Polazak je autobusima u ranim jutarnjim satima do određene luke. Ukrcavanje na brod i plovidba do ostrva. Obilazak ostrva autobusom počinje obilaskom glavnog grada Fire odakle se pruža pogled na vulkan i Kalderu, sledi individualna šetnja uskim ulicama Fire i razgledanje kikladske arhitekture, kao i mogućnost posete Arheološkom muzeju. Odlazak autobusom na Kamari plažu, slobodno vreme za odmor i kupanje. Odlazak u selo Ija, najživopisnije mesto ostrva poznato po atmosferi i zalasku sunca i slobodno vreme za šetnju. I na kraju poseta mestu Pirgos, za koje se kaže da ima više crkava nego kuća, a crkve su bele sa plavim kupolama. Povratak autobusom do luke Atinios, ukrcavanje na brod, plovidba ka Kritu i zatim transfer autobusom do hotela.

Cena ovakvog izleta nije jeftina i zavisi od prevoza kojim idete. U proseku, ako se opredelite za brzi brod sa sedištima bez dodatnih sadržaja to će vas koštati od 200 EUR pa naviše.


Exit mobile version