Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Zejtinlik (Srpsko vojničko groblje)

Zejtinlik (Srpsko vojničko groblje)

Srpsko vojno groblje je vrlo tužno ali jako važno i sveto mesto za Srpski narod. Posvećen je stradanju naše srpske vojske u I svetskom ratu. U njegovom sklopu je sahranjeno 8000 srpskih vojnika a pored njih tu su sahranjeni francuski, talijanski, engleski i ruski vojnici. Medjutim nijedan Francuz, Italijan ili Englez nije umro od gladi, a Srba hiljade i hiljade je umrlo od gladi i iscrpljenosti. Srbi su u I svetskom ratu prošli golgotu. Dužnost je svakoga srbina koji se zadesi u Solunu da obidje i oda počast srpskim junacima.

Uz groblje živi Djordje Mihajlović koji je poslednji čuvar srpskog groba, koje čuva više od 50 godina. Djordje Mihajlović je tradiciju čuvanja srpskog groblja nastavio od svog oca Đure, koji je čuvanje pre toga preuzeo od svog oca Save Mihajlovića.

Iako ima puno godina, Djordje Mihajlović se odlično brine o groblju. Po staroj srpskoj tradiciji svakoga posetioca rado poslužuje sa šljivovicom. Sa puno ljubavi, on pažljivo uklanja svaku travku, svaki korov, opao list… sa groba i drži groblje besprekorno urednim. O gospodinu Djordju snimljen je i dokumentarni film u režiji Gorana Vukčevića pod nazivom „Poslednji čuvar“.

Djordje Mihajlović će jedini biti sahranjen na Zejtinliku na mestu gde su mu sahranjeni otac i deda. Posebnim dekretom je odobreno da on bude poslednji sahranjen na groblju, s obzirom da je na Zejtinliku već decenijama zabranjeno sahranjivanje.

www.zejtinlik.rs

Adresa: Lagkada, Ampelokipoi-Menemeni 561 23

Zejtinlik (Srpsko vojničko groblje) – mapa

Exit mobile version