Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Vasiljas plaža, Skiatos

Vasiljas plaža, Skiatos

Foto: http://www.vassiliasbeachhotel.gr/

Ostrvo Skiatos pripada grupi ostrva pod nazivom Sporadi. To je ostrvo najbliže kopnu, dužine je oko desetak, a širine nekih 6 kilometara.

Ostrvo je relativno pitomo, mestimično brdovito, pokriveno borovim šumama. Skiatos vam nudi lepe, uglavnom peščane plaže i čisto, toplo more, muziku i žurke na plaži koje traju do duboku u noć.Prelepe bele kuće sa drvenarijom u raznim bojama, balkoni i prozori ukrašeni cvećem, mali trgovi i mreža uskih kaldrmisanih uličica koje se spuštaju prema pešačkoj ulici Papadiamandi ili prema luci, radnjice, prodavnice, pabovi, taverne, restorani brze hrane, kozmetički i frizerski saloni, zastupljenost različitih jezika i različitog životnog doba turista, raznolikost nota, miris nepoznatog cveta koji je karakterističan samo za Skiatos, doprinose da vas ovaj gradić svakim danom vašeg boravka sve više i više osvaja.

Na samo 3km od grada Skiatosa nalazi se Vasiljas koja je prelepa peščana plaža i turisti je obožavaju. Podeljena je nekom nevidljivom barijerom na Veliki i Mali Vasiljas. Plaži je dodeljivana plava zastavica, što znači da je čistoća mora zadovoljavajuća prema standardima.

Sam naziv Vasiljas znači kralj. Međutim nama i dalje nije jasno zašto je baš Vasiljas Kraljevska plaža. Navodno su je u doba Vizantije bila izbor plemića za odmor.

Mala Vasiljas je dosta mirnija od Velike Vasiljas plaže. U skladu sa tim je i organizacija sadržaja bolja na velikoj plaži.Na velikoj plaži koja je turistički odlično organizovana, na raspolaganju su vam ležaljke i suncobrani u velikom broju i usluge centra za sportove na vodi. Međutim plaža nije toliko razvijena kao ostale popularnije plaže.U blizini se nalazi veliki broj hotela, ujedno i jedan od najpoznatijih hotela na ostrvu – Kassandra Bay. Na plaži je retko kad gužva. Uglavnom je izbor onih čiji su smeštaji u blizini ili ljudi sa decom, što je i prednost u jeku sezone.

Svi se slažemo u tome da je plaža lepša od mnogih grčkih plaža van Skiatosa, ali na Skiatosu tu titulu najlepših, nose druge plaže.

Vasijas plaža, Skiatos – mapa
Exit mobile version