Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

U subotu 15.5. se zvanično otvara turistička sezona u Grčkoj

Izvor: Blic.rs

U subotu 15.5. se zvanično otvara turistička sezona u Grčkoj, biće dozvoljen ulazak svim turistima pod određenim uslovima, dok je u prethodnih mesec dana bilo svojevrsno testiranje predsezona, gde se u Grčku moglo ući samo iz zemalja EU i još šest zemalja među kojima i Srbija.

Turistima iz Srbije odobren je ulazak 19. aprila, nakon 287 dana zabrane i zatvaranja granica sa našom zemljom još od 6. jula prošle godine kada je zemlja pored zatvaranja granica uvela i restriktivne epidemiološke mere koje su i danas na snazi.


Međutim od subote se mnogo toga u Grčkoj menja, otvaraju se granice, ukidaju se mnoge protivepidemiološke mere i po svemu sudeći boravak u Grčkoj biće kao što su naši turisti navikli.

Putovanje

Od 19. aprila Srbima je omogućen ulazak u Grčku, ali samo vazdušnim putem ili preko Bugarske i graničnog prelaza Promahonas, ali ne i preko Severne Makedonije, ovim putem omogućeno im je samo da se vrate u Srbiju.

Dobra vest je da se od 15. maja otvara najveći granični prelaz Evzoni, što če predstavljati veliku olakšicu jer će Srbi moći najkraćim i najbržim putem da idu do Grčke, i to laganom vožnjom imajući u vidu da je autoput od Beograda ili Novog Sada praktično sve do Soluna, pa čak i Halkidikija.

Ono što još uvek ostaje nepoznato jeste da li će biti otvoren i drugi popularan granični prelaz između S.Makedonije i Grčke na Dojranu, i ta informacija se očekuje. Ipak ostaje i dalje varijanta da se ide preko Bugarske, mada ona odgovara uglavnom onima koji idu na Tasos.

Makedonci u znak zahvalnosti ukinuli putarinu

U znak zahvalnosti što smo Makedoniji poklonili vakcine protiv korona virusa, kada je ova zemlja imala velike poteškoće da ih nabavi, Makedonci su doneli odluku da našim turistima neće naplaćivati putarinu od 15. juna do 15. avgusta.

Putovanje autobusom

Popunjena sva mesta u autobusu, kako smo do sada navikli na putu do Grčke ove sezone neće biti moguća prema tvrdnjama iz Turističkih agencije koje kažu da će turistički autobusi moći da budu popunjeni sa maksimalno 85 odsto kapaciteta.

Uslovi za ulazak u zemlju

Vakcina

Srpski turisti moći će da uđu u Grčku sa potvrdom o vakcinaciji, a veoma važna stavka za naše turiste jeste da se priznaju sve vakcine, pa i ruska i kineska.

Ono što naši turisti moraju imati na umu pre putovanja jeste da druga doza mora biti primljena barem 14 dana pre dolaska na granicu. Problem bi mogli da imaju oni što su vakcinisani AstraZenekom, jer se kod nas druga doza daje 12 nedelja posle prve, mešutim bitno je znati da za ulazak u Grčku vakcinacija jednom dozom ovog cepiva nije dovoljna.

Negativan PCR test

Druga varijanta koju Grci priznaju pri ulasku u zemlju jeste negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ono što će se pratiti jete datum izdavanja sertifikata, onaj koji je utisnut na potvrdi.

Grci su od 19. aprila tražili negativan PCR test na uvid i za decu stariju od pet godina, međutim prema njihovim najavama ova granica uzrasta se pomera i važiće za decu od deset godina, a razmatra se još opcija da ipak važi za decu od 12 ili čak 13 godina.

Antigenski test za sada još uvek nedovoljan

Iako se dugo polemiše da li bi antigenski brzi test mogao da zameni PSR test, za sada nema zvanične potvrde. O tome su razgovarale grčke i srpske vlasti ali turisti ne bi trebalo da se kockaju sa ovom informacijom koja još uvek nije zvanično potvrđena.

PLF formular mora biti popunjen 24 časa pre putovanja

Svi putnici moraju da imaju popunjen PLF formular Nakon registracije na ovom sajtu i otvaranja sopstvenog profila, pored ličnih podataka biće neophodno uneti broj leta sa avionske karte, kao podatke o smeštaju i broju dana u Grčkoj.

Ovaj formular je bitno popuniti dan tačno 24 časa ranije jer sistem beleži vreme popunjavanja, i šalje kod na mejl koji je podnosilac naveo upravo nakon 24 časa.

Dobijeni kod može da se odštampa i da se na aerodromu prikaže u toj formi, međutim moguće je i instalirati aplikaciju „govgr beta“ pa dobijeni kod imati u mobilnom telefonu u digitalnoj formi.

Grci su do sada za ovaj propust imali određenu novčanu kaznu i mogućnost zabrane ulaska u zemlju, sa sada nije poznato da li će ista mera važiti i za predstojeću letnju sezonu.

MERE U GRČKOJ

Grčka je do nedavno imala najstrože mere na snazi, i zemlja je skoro potpuno bila zaključana. Tek od nedavno Grčka Vlada dozvolila je otvaranje bašta kafića i restorana, otvaranje plaža i tržnih centara.

Kafići, restorani i plaže rade kao nekada

Grci su prilikom izlaska iz kuće morali da se javljaju nadležnim službama slanjem SMS a putovanja između gradova bila su strogo zabranjena. Međutim, od 14.5. mnoge mere više neće važiti . Tako da nema više slanja SMS za odlazak u prodavnicu ili tržni centar ni grke a ni za turiste. Prema informacijama iz Grčke plaže su ponovo otvorene, i rade bez ikakvih ograničenja, baš kao i kafići i restorani, u kojima ipak postoji ograničenje broja ljudi za stolom, kao i obavezna udaljenost…

Policijski čas i dalje na snazi, kafići se zatvaraju u ponoć

Iako su skoro sve do nedavne mere ukinute ipak „policijski čas“ ostaje na snazi ali je skraćen, i biće na snazi od 0:30 do 5:00 ujutru. Ljubiteljima noćnog provoda neće se dopasti informacija da svi kafići i restorani moraju da se zatvore do ponoći. Muzika u kafićima i barovima na plaži je zabranjena, a konobari moraju da nose maske, dok za goste to nije obaveza. Najlepša vest za turiste je da na plaži ne moraju da nose maske.

Nošenje maski ni na ulici više nije obaveza ali jeste i dalje u zatvorenim objektima kao što su prodavnice i tržni centri, u gradskom prevozu, u principu kao i kod nas.

Putovanje između gradova širom zemlje je dozvoljeno

Putovanja između gradova koja do nedavno nisu bila moguća sada su ponovo dozvoljena. Ova informacija oduševiće one koji ne vole da ostanu na jednoj destinaciji, pa će tokom odmora moći da posete više Grčkih gradova.

Posebnih uslova za putovanja između opština i gradova nema, osim za trajekte, gde je prilikom ulaska potrebno prikazati potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test ili antigenski brzi test. Ovaj dokaz biće potrebno priložiti pri ulasku na trajekt i jedini uslov da se otišlo do ostrva ili došlo sa njega. Za sada nije još uvek potvršeno da li ovaj uslov važi i za turiste, da li se primenjuje i za decu i koje starosne dobi.

Nema naplate rominga

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Atini, posle sastanaka sa državnim vrhom Grčke, da će naredne sedmice Srbija i Grčka potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga.

– Ispregovarali smo sa Grčkom roming sporazum, prema kome naši građani koji dolaze u Grčku više neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu, već će to biti kao lokalni poziv i slanje SMS poruka, rekla je Brnabić za Tanjug.

Premijerka je navela da će ministarka za telekomunikacije, trgovinu i turizam Tatjana Matić već sledeće sedmice doći u Atinu da potpiše taj sporazum, koji će odmah stupiti na snagu.

– Učinili smo, kao vlada, sve da olakšamo građanima koji planiraju putovanje u Grcku tokom leta, rekla je Brnabić.

Exit mobile version