Sveta Gora

Onaj osećaj u vazduhu, gde čovek spoznaje Boga, upravo se nalazi na ovom jedinstvenom mestu, u autonomnoj monaškoj državi Sveta Gora. Kada ste ovde, vreme više nije važno.

U istočnom delu poluostrva Halkidiki, u takozvanoj „Bašti device Marije“, raj sreće svoj pandan u predivnoj netaknutoj prirodi. Vekovima, monasi su vodili monaški život u dvadeset velikih manastira, u skloništima i isposničkim ćelijama na planini. Uzdignuto iz vode Severnog Egejskog mora, visoka Sveta Gora zaista uliva strahopoštovanje.

Posetioci ovde dobijaju uvid u potpuno drugačiji način života koji se odvija na Svetoj Gori. Zadivljujući istorijski manastiri, impresivne ćelije izgrađene u pećinama ili nastanjene na vrhovima stena, tvrđave, kupole i kampanele stajale su na ivicama planine preko hiljadu godina… posetioci osećaju uzdignutost kao što se dnevne himne uzdižu do neba i stvaraju atmosferu strahopoštovanja i poštovanja.

Kao što je već napomenuto, ritam života je ovde veoma drugačiji. U ovom tzv. „Kovčegu Pravoslavlja” preovladava filozofija i poseban način razmišljanja, prirodno okruženje, dnevne prakse, upotreba julijanskog kalendara, raspodela vremena (posle obeležavanja vizantijskog obreda), posebna upotreba jezika, hrana, specifičan način obraćanja ljudima; čak.. i životinje izgleda da slede ovaj poseban ritam života.

A kroz planinske staze, posetioci mogu da istražuju lepu, divlju prirodu. Verujte da ćete biti fascinirani njome kao i samim mestom.

Pročitajte...

Apostol Pavle

Apostol Pavle, takođe poznat kao apostol naroda, jedan je od najvećih ličnosti u istoriji Hrišćanstva, …

Meteori

Meteori U Trikala okrugu, u severnoistočnoj Tesaliji, pravo u srcu grčkog kopna, masivne stene Meteora …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =