Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Šoping na Naxosu i Gastronomija

Šoping na Naxosu i Gastronomija

Naxos nudi velik broj lokalnih proizvoda – to je najveće i najplodnije ostrvo na Kikladskom arhipelagu sa velikom i razvijenom poljoprivrednom proizvodnjom.Od proizvoda koji se proizvode na Naxosu treba istaknuti vrlo kvalitetne krompire, paradajz, masline, maslinovo ulje, voće, med, sir, vino i “Kitron” – poznati liker.

Hrana

Većina specijaliteta Naxosa uključuje neki od sireva koji se proizvode na ostrvu. Neki od najpoznatijih sireva su “Graviera”, tvrdi sir snažnog ukusa, “Mizithra”, tvrdi sir koji se najčešće koristi kao dodatak testeninama i mesu, “Manouri”, mekani sir laganog ukusa, “Xynotyri”, mekan sir intenzivnog i pomalo kiselkastog ukusa, “Anthotyro”, izvrstan meki sir, “Provio”, izvrstan sir od kozijeg mleka i“Kefalotiri”, tvrd i slan sir koji se koristi za omlete, uz testeninu i za izvrstan pečeni sir poznat pod nazivom “Saganaki”.Vino i likeri

Po grčkoj mitologiji na Naxosu se rodio i odrastao bog vina, Dionis, koji je ostrvo učinio izuzetno plodnim, bogatim vinogradima koji daju vino izvrsnog kvaliteta. Lokalno vino možete da probate i kupite u svim prodavnicama i tavernama na Naxosu. Još jedan poznat proizvod je „Kitron“, aperitiv koji se radi od istoimenog voća. Sličnog je, ali malo intenzivnijeg, ukusa kao limun. Prva destilerija koja je proizvodila Kitron otvorena je 1896. godine u selu Halki, koje je nekada bio glavni grad ostrva.

Kupovina

Većina prodavnica na Naxosu nalazi se u lučkom delu gradova ili u uličicama iza nje. Brojne prodavnice prodaju suvenire, odeću, cipele, modne dodatke, kožnu galanteriju, knjige, nakit i slično. Prodavnice  su otvorene od 9 do 22 h svih sedam dana u nedelji. Prodavnice  u bočnim ili zabačenim uličicama koriste poslepodnevni odmor i ne rade od 14 – 17 h.


Exit mobile version