Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Rusumi plaža, Alonisos

Rusumi plaža, Alonisos

Rusumi plaža, Alonisos

Rusumi plaža, Alonisos

Foto: Google/ lorenzo pepe

Rusumi Alos je malo primorsko mesto na samo nekoliko km od Patitirija. Zbog svoje jedinstvene prirodne lepote i idealne geografske pozicije, ovo područje je izuzetno poznato i posećeno od strane turista.Plaža Rusumi je šljunkovita, sa titnim oblim kamenčićima kao sa razglednica. Voda je bistra, tirkizna, okružena borovim šumama koje se u njoj ogledaju. Ovde sve odiše duhom tradicije ovog ostrva, od iskonskog mira na plaži, do ambijenta koji su meštani tu napravili. Na samoj plaži postoje taverne gde se možete osvežiti i probati lokalne specjalitete po izuzetno povoljnim cenama.

Čitavo ostrvo je ispresecano stazama za pešačenje, a na bezbroj mesta se pružaju vidikovci tako da je idealno za hajkere u svako doba godine.

Najveći broj starih kuća sravnjen je u zemljotresu 1965, tako da je sve u glavnom novije gradnje, a betonski blokovi su naročito prisutni u većim mestima, Patitiri i Votsi.

Alonisos nije u potpunosti pokriven autobuskom mrežom, već oni saobraćaju samo u sezoni, i to samo od Patitirija do Starog Alonisosa (Chora), i do mesta Steni Vala, na polovini istočne obale.Taksisti se okupljaju preko puta keja, a vožnja na suprotan kraj ostrva košta od oko 20-25€.

Vodeni taksi oko 11 pre podne polazi iz Patitirija i razvozi severno po mestima i uvalama duž istočne obale, a nazad se vraća oko 6 popodne. Vožnja do Steni ili Agios Dimitrosa košta oko 10€.

Rusumi plaža, Alonisos – mapa

Alonisos je po površini najveće ostrvo iz grupe Sporada. Obuhvata površinu od 65 km2, širine 4.5 km i dužine 20 km. Celo ostrvo je prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od okomitih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama.

Iz Srbije se do Alonisosa lako stiže – autoputem Solun – Volos (220 km), odakle se uzima feribot (~20€, 4.5h).

Ostrvo Alonisos je na početku izbeglo masovni turizam, ali kako sve više turista otkriva mnogobrojne atrakcije tako se primećuju i promene. Renovirani putevi vode direktno na plaže Alonisosa, mnogo lakše nego ranije. More oko Alonisosa je prelepo i najčistije u Mediteranu. Alonisos je omiljeno letovalište kako individualcima tako i grupama turista, a za one koji vole da pešače postoji puno pešačkih staza u predivnom zelenom okruženju gde mogu da posmatraju divne pejzaže.Exit mobile version