Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Retimno grad – Rethymno

Grad Retimno – Rethymno

Retimno grad ima dve duge peščane plaže. Gradska plaža se nalazi desno od starog grada (ako gledate ka moru) duga oko 12-13 km, koja se prekida neposredno pre luke, a druga plaža Koumbes se nalazi posle kamenite obale ispod Fortezze (Mletačkog utvrđenja) i duga je oko 10 km.Na plažama se suncobran i dve ležaljke naplaćuju (7-9 evra) ali vam niko neće zabraniti da postavite svoj peškir i subcobran na mestuima gde ih nema. Voda je topla i plitka te je pogodna za porodice sa malom decom.
U predgrađu Retimno se nalazi još tri peščane plaže koja su i istoimena predgrađa Retimna sa mnoštvo hotela i sadržaja: Pervolia, Misira i Platanias.

U starom gradu se nalazi Mletačka luka iz 13 veka, sa svetionikom koji su sagradili Turci u 17 veku, gde se nalaze mnogobrojni restorani i brodići koji prevoze turiste do obližnjih plaža.

Mletačka trvđava Fortezza dominira gradom. Nalazi se na brdu Paleokastro (Stari dvorac) a sa nje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad i okolinu. Do Forteze možete doći šetajući bilo kojom uličicom, ili šetajući obalom od mletačke luke.Cena ulaznice : 4 evra.

Naspram tvrđave Fortezze je Arheološki muzej Retimna. Radno vreme je od 09 do 15h i ponedeljkom je zatvoren. Ovde možete da vidite postavku predmeta nađenih na teritoriji Retimna, od Neolita do Rimskog perioda. Cena ulaznice : 3 evraMikra Panagija (Mala Bogorodica) je crkva koja je izgrađena u doba Mlečana,a Turci su od nje napravili džamiju da bi 1917 konačno  postala Pravoslavna crkva. Idući niz bilo koju okolnu ulicu ka luci stiže se do Rimondi fontane sagrađene od strane Mletačkog guvernera Retimna A. Rimondija, 1626 godine.

Krenite dalje prema luci i videćete Loggiju koja je bila mesto okupljanja nobles mlečana i važnih ljudi u to vreme, koji su se okupljali kako bi razgovarali o bitnim pitanjima trgovine, politike , a rekla bih i kako bi bili viđeni. U vreme turske vlasti je pretvorena u đžamiju, a danas pripada Ministarstvu kulture Grčke i u njoj se mogu kupiti knjige o arheologiji , kao i replike Grčkih kipova.

Velika kapija je jedan od retkih ostataka prvobitnog Mletačkog grada. Preživela je tursku okupaciju i Drugi svetski rat i danas se smatra zvaničnim ulazom u stari grad.

Retimno grad spada u najlepši grad na Kritu, i svakako je najpolularnija destinacija na ostrvu. O tome svedoči veliki broj turista, koji upravo ovde boravi iz godine u godinu.

Retimno – mapa
Exit mobile version